home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


piano, renzo piano

 

piano, renzo

Renzo Piano, Italiaans architect (geboren 1937 in een aannemersfamilie in Genua), heeft grote belangstelling voor het construeren in natuurlijke vormen. Daarbij gaat het vooral om de toepassing van geprofileerd metaal, meestal in combinatie met glas en hout. 
Een groot aantal bijzondere gebouwen zijn van zijn hand (zie de foto's).
Piano was midden 70-er jaren één van de architecten die proeven nam met zgn. gevouwen structuren. Kunststof of dunne metaalplaat werd in een bepaalde vorm gevouwen (veelal een ruitvorm) en onderling verbonden zodat er geen onderscheid meer was tussen dakhuid en dakconstructie en spanten ontbraken. Overspanningen van meer dan 10 m waren geen uitzondering. Ook in Nederland werden proeven genomen met deze dakvormen, uitgevoerd in kunststof.

Piano over zichzelf, afkomstig uit de oude havenstad Genua: "De oude dichtbebouwde stad was een plek van geborgenheid. De haven was een plek van avontuur. Avontuur, reizen, ontdekken en weggaan: een plek als uit een droom. U weet allemaal dat iemand eens heeft gezegd dat alles al eens op jonge leeftijd, in de kindertijd, is uitgevonden en dat je de rest van het leven doorbrengt met het opgraven van wat je toen hebt opgebouwd. Dit is zeker bij mij het geval."


nemo, amsterdam 1997 (nemo science museum):


la chieso san pio, foggia 2004:


la chieso san pio, foggia 2004:


zentrum paul klee, bern 2005 (wankdorf stadraum):


nouméa, new caledonia 1998:


p&c, keulen 2005 (architektenkammer nordrhein-westfalen):


biosfeer, genua 2001:


kpn telecom, rotterdam 2000:


Zie ook Renzo Piano Building Workshop.

Verg. Santiago Calatrava