home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


schop en spade

 

schop en spade

Een schop of schep is om mee te graven of te scheppen, een "ballastdrager" voor los materiaal, om aarde of zand te verplaatsen. Het blad van de schop heeft in het midden een soort geul (van de achterzijde gezien); dat is de reden dat de schop ook wel een bats wordt genoemd, een gewestelijke uitdrukking voor "achterwerk". De steel van een schop is soms licht gebogen om het dragen van grond of zand te vergemakkelijken.
De schoppen met een wat rondere onderzijde en iets opstaande randen worden overigens vaak schep genoemd.

Het blad van een spade is wat meer rechthoekig, heeft meestal een vrij rechte onderzijde, is smaller en zwaarder en heeft slechts een geringe middenverhoging. De spade is vooral geschikt voor het spitten (grondwerk), het verpoten, het graven van grotere gaten, putten e.d. De bovenrand van het stalen blad is wat ronder of voorzien van een recht stukje om je voet op te kunnen zetten zodat je de spade met meer kracht kunt bedienen.

Tegenwoordig zijn er veel zogenoemde hybride types schoppen/spades: een steviger schop waarmee enig spadewerk kan worden uitgevoerd. (Deze scheppen/spades worden ook wel "Ladies" genoemd.)

De lengte van schop en spade is meestal 90 tot 120 cm en is afhankelijk van de lengte van de persoon en soms van het soort werk (voor bijvoorbeeld spitwerk bij struikgewas is een wat kortere steel handiger). 


schop of schep:


spade:


Onderdelen van schop en spade
- Het blad is meestal van rvs of gehard staal en heeft een snijkant om goed in de aarde te kunnen steken. Soms wordt het blad naar de snijkant toe wat dunner. Bepaalde merken hebben de snijkant in een V-vorm of een zaagtandvorm om gemakkelijker de wortels door te kunnen steken.
- De steel is meestal van essenhout. Essenhout is sterk en toch enigszins meebuigend. 
- De handgreep of heft of kruk is vaak in een T-vorm (een dwars stuk hout bovenaan de steel), maar soms ook in een D-vorm die een wat betere grip heeft en daarom vaak bij spaden wordt toegepast. De T-vorm komt meestal voor bij scheppen.
- De dul of veer is de steelhouder, de overgang tussen steel en blad: het staal waarin de steel steekt. Bij een schop vaak een kort stuk (en wordt dan dul genoemd), bij een spade meestal een langer stuk met aan één of aan beide zijden van de steel de veren. De langere, stevige veer van de spade is nodig omdat op de spaden meer kracht wordt uitgeoefend dan op een schop.

Voor voorbeelden en meer gegevens over schoppen, spaden e.d., waaronder:
- ballast- en graanschoppen
- bats
- betonschop
- boomspade
- drainagespade
- ergonomische spade
- opruimschep
- puntschop
- sneeuwruimer
- verplantspade
- vouwschep.


spade in de maak (dewit gereedschappenfabriek):


schoppen, duidelijk zijn de middenverhogingen te zien; mooi in eenvoud;
klik voor groter (schoppenfabriek streuding):


Foto's De Wit Gereedschappenfabriek en Streuding Schoppenfabriek.

Eng. shovel; de eerste schop in de grond is breaking ground ceremony, groundbreaking