home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


rendering

 

rendering

(De klemtoon ligt op de eerste "e": rèndering.) "Een rendering is een digitale afbeelding die met behulp van een computer wordt gegenereerd uit een 3D-model. Het model bevat informatie over geometrie, belichting, schaduwval en de eigenschappen van het object, zoals bijvoorbeeld materialen.

De architect gebruikt zijn uit het 3D-model gegenereerde renderingen vooral om:
- het ontwerp te verduidelijken
- presentatiebeelden te maken.

Een 3D-model geeft een duidelijk ruimtelijk beeld van de door de architect ontworpen ruimtes en helpt het de architect om en een zo optimaal mogelijk ontwerp te maken."
Renderen maakt het bijvoorbeeld mogelijk een nog te realiseren gebouw in een afbeelding van zijn (al aanwezige) omgeving te plaatsen.

Projecten


gerenderd eigentijds huis (bnla architecten):


rendering van een eigentijdse villa (bnla architecten):


rendering van een vakantievilla in turkije (bnla architecten):


De term rendering komt van het Engelse to render (herhalen, presenteren). Het Engelse woord render is afkomstig van het Oudfranse rendre (teruggeven, presenteren, opbrengst; denk aan ons woord rendéren), dat afgeleid is van het vulgair Latijnse rendere, van reddere (teruggeven, terugzetten), van re- (terug) en dare (geven). De betekenis "overhandigen, aanreiken" is al bekend in de 14e eeuw; de betekenis "teruggeven, presenteren" is van het eind van de 16e eeuw. Bron Online Etymology Dictionary.