home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


pontonbrug

 

pontonbrug, schipbrug

Ook, soms: drijvende brug. Een pontonbrug is een meestal tijdelijke brug die bestaat uit drijflichamen met daar dwars op een rijvloer of wandelvloer. 
Een ponton is een drijvend platform, soms een hol rechthoekig stalen object, maar vaak werden boten als drijflichaam toegepast. De boten die voor de ondersteuning zorgen, worden brugschepen of brugschuiten genoemd. Soms wordt een pontonbrug tijdelijk geopend (afgehaakt, gesplitst) om boten en schepen doorgang te geven.
De drijvende pontons nemen de belasting over van de pontonbrug. De pontons kunnen minder last dragen dan bijvoorbeeld pijlers, waardoor niet al te zware belastingen mogelijk zijn. Soms worden de pontons vlak naast elkaar gelegd om wat zwaardere last te verdelen.
Pontonbruggen werden en worden vaak bij militaire gebieden toegepast na vernietiging van een bestaande brug of om snelle transporten mogelijk te maken door een nieuwe rivierovergang te scheppen.
In de bouw worden pontons gebruikt voor werkzaamheden die (uitsluitend) vanaf het water kunnen plaatsvinden (Ponton huren).

Nadeel van de pontonbrug is dat voor elk passerend schip één of meer brugdelen moeten worden uitgevaren om doorvaart mogelijk te maken. 

Een Bailey-brug is vaak een pontonbrug en een tijdelijke vakwerkbrug, meestal voor militaire doeleinden, die ter plaatse uit standaard onderdelen wordt opgebouwd. Doordat de vakwerken scharnierend aan elkaar zijn bevestigd, kan deze brug op pontons meebewegen met de belasting.


voornaamste lastenverdeling bij een pontonbrug:


klik op de afbeeldingen voor groter


pontonbrug, queen emma, willemstad curacao (travel adventures):


pontonbrug, schipbrug bij doesburg, 1925; "het
uitgevaren gedeelte (met twee brugschepen) ligt tegen de oever, terwijl er een vrachtschip onder zeil passeert;  aan elke kant van de doorvaartopening lagen drie brugschepen; in totaal waren het er dus acht"; klik voor groter (historisch centrum overijssel):


geen brug, maar een ponton in "de bouw" (van hameren verhuur pontons, noodbruggen, baggerbakken e.d.):


een
bailey-brug op pontons, sherman tanks, april 1945 (wikipedia):


pontonbrug voor wandelaars en fietsers:


Het woord ponton is ontleend aan Franse ponton (brug, pont; ca. 1360; later ook drijvende brug en drijvende aanlegsteiger). Het Franse woord is ontwikkeld uit het Latijnse (in Julius Caesars De bello Gallico) ponto (platboomd Gallisch transportschip, drijvende brug). Bron Etymologiebank.

Verg. vlotbrug.

Eng. pontoon bridge