home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


koolteer

 

koolteer

"Koolteer is het bijproduct van de destructieve destillatie van steenkool. Het is een nagenoeg zwarte halfvaste stof. Koolteer is een complexe verzameling van aromatische koolwaterstoffen, fenolische verbindingen, stikstofbasen en thiofeen."
Koolteer werd en wordt in sommige landen gebruikt om de onder het maaiveld liggende buitenzijde van metselwerk e.d. te beschermen tegen water en mogelijk agressieve stoffen in de bodem die de buitenmuur kunnen aantasten. Dus ook na het cementeren (cimenteren) is dit nog nodig. Koolteren hoeft bij een betonnen fundering niet te worden uitgevoerd omdat beton voldoende bescherming zou moeten bieden aan water en agressieve stoffen in de bodem.

Vroeger werden de onder water liggende delen van schepen vaak gekoolteerd om ze te beschermen tegen allerlei stoffen in het water.


toepassing van koolteer of alternatieven als aquaplan black-foundation of remmers mb2k om metselwerk waterdicht te maken:


"'Koolteer behoort volgens de EU tot de kankerverwekkende middelen. Onder PAK-houdende coatings vallen één-component coatings zoals koolteer, teerlak (black varnish) en vinylteer. Tevens behoort hiertoe een aantal twee-component-coatings, onder andere polyurethaanteer en teerepoxy's (een bericht van de Europese Unie)." Vanaf 1 juli 1997 mogen in Nederland de PAK-houdende coatings niet meer worden toegepast. In Nederland is nog wel de bruine teer toegestaan (gedistilleerd uit hout en niet uit steenkool zoals de zwarte koolteer), maar die kan vaak niet toegepast worden in deze situaties. In België is koolteer nog wel toegestaan (situatie 2010).

Alternatieven
Een alternatief voor koolteer is OAF Scheepsteer (bitumen); andere alternatieven zijn bijvoorbeeld Remmers Multi-Baudicht 2K (MB2K) of Aquaplan Black-Foundation en Remmers Kiesol of Aquaplan Kelder-epoxy.

Meer producten van OAF (met betrekking tot dak en goot).

Met dank aan Eur-lex (cat.nr. 648-082-00-2), Vaart, OAF Holland

Zie ook vochtproblemen bij muren.