home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


hamer

 

hamer

Een hamer is een gereedschap om bijvoorbeeld spijkers in hout e.d. te slaan, maar ook voor het bewerken van metalen (uitdeuken, beslaan), te slaan op een beitel e.d.

Zie de Hamerpagina (veel verschilende hamers).

De meest bekende hamers zijn de gewone hamer (de zogenoemde bankhamer), houten hamer, klauwhamer, kunststof hamer, bolkophamer en de moker of vuist:


gewone hamer:

houten hamer:
klauwhamer: kunststof hamer:
bolkophamer: moker of vuist:


De gewone hamer wordt ook bankhamer genoemd, naar de werkbank waaraan gewerkt wordt. Andere benamingen voor de bankhamer zijn penhamer en timmermanshamer
Een houten hamer gebruik je om (houten) onderdelen in elkaar te zetten. Door de grote kop beschadigen de onderdelen minder snel. Een houten hamer gebruik je ook om met een beitel stukken uit het hout te kappen.
Met een klauwhamer sla je spijkers in hout. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo kan meer kracht gezet worden. Met een klauwhamer kunnen ook spijkers uit het hout getrokken worden; gebruik de steel van de hamer in dit geval als een hefboom. 
Ook worden hamers gebruikt voor het bewerken van plaatwerk, de bolhamers; in dit geval heeft één van de twee koppen van de hamer een bolle kop (foto links). 
Ook met een kunststof hamer bewerk je metaalplaat. Door de zachte kop met een terugslagvrije slag (door vulling) is de plaat beter te vormen en is er minder beschadiging van het plaatmateriaal.
Een bolkophamer wordt toegepast voor het bewerken van metalen.
De moker of vuist is met een gewicht van 1 tot 2 kg een betrekkelijk kleine hamer voor allerlei werkzaamheden als klein sloopwerk, maar ook wat beeldhouwwerk.

Over het woord hamer: vanwege de Oudnederlandse betekenis "steen", die ook in de Scandinavische talen voorkomt, veronderstelt men een oorspronkelijke betekenis "stenen werktuig", mogelijk bij een Proto-indo-europese wortel die "scherp" betekent. Bron Etymologiebank.

Met dank aan 2college voor de meeste afbeeldingen, afbeelding rechtsonder De Wit Gereedschap.

Eng. hammer; houten hamer is mallet, wooden hammer; zware hamer is beetle