home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


Glas, Steinfort

 

glas, Steinfort glas *)

Alles over glas: Steinfort Glas, de meest veelzijdige glasbewerking van Nederland

Een korte rondleiding

In 1986 bouwt Steinfort Glasindustrie een nieuw bedrijvencomplex op industrieterrein West in Franeker. Sindsdien is de fabriek systematisch uitgebreid, verbouwd en aangepast aan moderne productie-eisen. Vooral met onze buig- en hardingsoven en vlakhardingsinstallatie, nemen we op de Nederlandse markt van glasfabrikanten een vooraanstaande plaats in. EfficiŽnte route Reusachtige glasplaten, in tal van soorten en kwaliteiten, vinden hun weg naar Franeker. Dit basismateriaal legt vervolgens een logische en efficiŽnte route af langs alle denkbare productiefaciliteiten. 
∑ Snijden (zowel machinaal als handmatig). 
∑ Slijpen en polijsten (rond, vlak, verstek, facet, enzovoorts). 
∑ Bewerkingen (boren, hoekbewerking, zandstralen, enzovoorts). Buigen en harden. 
Naast deze kernbewerkingen, beschikt Steinfort over eigentijdse faciliteiten voor het verlijmen en zeefdrukken van glas. Alle halffabrikaten en eindproducten worden tenslotte veilig verpakt en gereed gemaakt voor stipte levering."Glas is in zijn oudste, 'gefabriceerde' vorm een combinatie van zand en kwarts. Door deze grondstoffen met elkaar te versmelten, onder toevoeging van verschillende chemicaliŽn, ontstond glas. Kwarts, dat een zeer hoog smeltpunt kent, werd later vervangen door respectievelijk potas, glauberzout en soda. Tal van fabricagetechnieken passeren in de loop der eeuwen de revue. Al die technieken behoren sinds 1959 (na een research van zeven jaar) tot het verleden, dankzij de uitvinding van het 'floatprocťdť'."

1. Floatglas bevat zand, kalk, soda, glasscherven en oxiden.

2. Smeltoven, tot 1500 gr. C.

3. Het vloeibare glas drijft ("float") over een bad van gesmolten tin om een glad oppervlak te hebben. Geleidelijk daalt de temperatuur waardoor het glas "hard" wordt. De snelheid van het trekken over het tinbad bepaalt de dikte van het glas.

4. Koeloven.

5. Automatisch snijden van het glas.

6. Glasplaat is gereed.*) Bron: Steinfort