home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


draagvermogen van een heipaal

 

draagvermogen van een heipaal

Voor de maximale draagkracht (het draagvermogen) van de heipaal levert met de paalpunt, dat is de onderste volle doorsnede van de paalvoet, op de vaste ondergrond het grootste aandeel. Niettemin kan ook de schachtwrijving aanzienlijk bijdragen aan het draagvermogen. De opbouw van de grond speelt daarbij een belangrijke rol. In zandige lagen kan een kleine verplaatsing van de paal (enkele millimeters) al leiden tot een maximale paalpuntweerstand en schachtwrijving.

Resulteert de schachtwrijving in opwaarts gerichte krachten, dan wordt gesproken van een positieve kleef. Die opwaarts gerichte krachten kunnen (bv. in relatief dikke lagen van fijn zand) zo groot zijn dat het puntdraagvermogen van de paal geen rol meer speelt. In dergelijke gevallen spreekt men van "op de kleef" geheide palen in tegenstelling tot wat gangbaarder is: de "op stuit" geheide paal. In het algemeen bepalen tegenwoordig de puntweerstand en de positieve kleef tezamen het totale nuttige draagvermogen van de paal.
Vooral de taps toelopende houten heipalen hebben schachtwrijving en daarmee positieve kleef.

Het draagvermogen van een heipaal wordt soms het grondmechanisch draagvermogen genoemd, het draagvermogen van een paal ontleend aan
de weerstand van de grond waarin deze paal staat.

Met dank aan Prepal en Platform Fundering.

Zie ook grenstoestand.

Eng. bearing capacity, load-bearing capacity of a pile