home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bliksembeveiliging

 

bliksembeveiliging

Het verschijnsel elektrische lading is al in de klassieke oudheid ontdekt door de Grieken, die ontdekten dat barnsteen, als het met een vacht was opgewreven, lichte deeltjes kon aantrekken. Het verschijnsel elektriciteit is dan ook genoemd naar de Griekse naam voor barnsteen. In de 18e eeuw werd elektriciteit zeer populair, onder andere door de gevaarlijke maar spectaculaire experimenten met bliksem door Benjamin Franklin.

Ontstaan van bliksem
Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat door allerlei weersomstandigheden in onweerswolken ladingsscheiding optreedt: de bovenkant van de wolk wordt (meestal) positief geladen en de onderkant bijgevolg negatief.  Er ontstaat dan tussen de wolk en de aarde een spanningsverschil dat kan oplopen tot tientallen miljoenen volt. Je kunt dit zien als een gigantische batterij. Soms wordt de spanning zo hoog dat er door de lucht een enorme vonk overspringt: bliksem. De batterij wordt dan "ontladen".

Bliksembeveiliging
Bliksembeveiliging omvat maatregelen tegen blikseminslag. Bliksembeveiliging is bijna noodzakelijk als het gebouw boven de rest van de omgeving uitsteekt. Niet alleen wanneer het gaat om hoge publieke gebouwen en voorzieningen, ook bijvoorbeeld chemische fabrieken moeten voldoen aan strenge milieutechnische voorschriften en -eisen wat betreft beveiliging.
Globaal bestaan er beveiligingen:
- tegen directe inslag van de bliksem (door bliksemafleiders / bliksemgeleiders op het hoogste punt van het gebouw te bevestigen en de gevangen "stroom" op een veilige manier naar de aarde te leiden)
- tegen overspanning op elektrische kabels naar bijvoorbeeld tv's, computers (door opnemen van spanningsvereffeners in het elektriciteitsnet van het gebouw)
- tegen veroudering, vandalisme e.d. door de installatie met geregelde tussenpozen te inspecteren (niet alleen visueel maar ook via doormeten; zie eventueel onderhoud).


een bliksemse hemel (levelx):


Met dank aan Levelx en de Nadwork.

Zie ook o.m. Van der Heide, Hommema, Schaap Bliksembeveiliging, Bliksem Belang en Bliksembeveiliging.