home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


belvedère

 

belvedère

Ook: belvedere (Italiaanse schrijfwijze). Een belvedère is oorspronkelijk een hooggelegen villa of zomerhuis met een prachtig vergezicht (over het eigen terrein). 
Later werd de term belvedère ook toegepast voor uitkijktorens en koepels met een mooi uitzicht en voor een verdieping van waaruit men een mooi uitzicht heeft, dus met bijvoorbeeld een open gedeelte of een grote loggia waar men beschermd is tegen zon en regen.
Een gloriette is een soort belvedère maar dan meestal niet voor bewoning en vaak met een open structuur.
Een mirador is een Spaans type belvedère dat vaak begroeid is en voorzien is van een fraaie bekroning.


belvedère:


belvedère, uitzonderlijk zomerhuis met een fraaie open gaanderij voor om van een fraai uitzicht te genieten, marin county, aan de baai van san francisco:


De term belvedère is via het Frans afkomstig uit het Italiaans. De Italiaanse bron is afgeleid van bel, bello (mooi), van het Latijnse bellus (mooi), en vedere (zien; vista is uitzicht, zicht); bron Online Etymology Dictionary. De schrijfwijze was in het Nederlands oorspronkelijk gelijk aan die van het Frans (belvédère) maar is bij een spellingsherziening het eerste accent verloren; de uitspraak is in het Nederlands, en het Engels, ook meer [belvuder] dan [belveeder].

Verg. aha, gazebo, gloriette, vista.

Eng. belvedere, gazebo