home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bakeliet

 

bakeliet

Bakeliet is waarschijnlijk de eerste thermohardende kunststof. Bakeliet is een kunsthars op basis van fenolformaldehyde en na een aantal bewerkingen, onder hitte en druk, is het na afkoelen hard en heeft het de eigenschap dat het elektriciteit isoleert; het verving daarmee het dure schellak. Verder is het goed bestand tegen hitte (tot 300 graden C).

Bakeliet is een harde, iets brosse kunststof met een bruin-zwarte kleur. Voorwerpen kunnen in warm bakeliet ondergedompeld worden om ze van een bakelieten (bescherm)laag te voorzien. Omdat bakeliet met spuitgietmachines goed in een vorm is te persen, zijn veel voorwerpen van dit materiaal gemaakt, waaronder doosjes, handgrepen (ook van pannen), lichtknoppen, lampen, brievenbussen, radio- en luidsprekerbehuizingen.

De witte en gekleurde varianten zijn van een andere bakelietsoort, van ureumformaldehyde, ontstaan ca. 1928, en later van melamineformaldehyde. 

Na ca. 1950 kwamen nieuwe, goedkoper te produceren thermohardende kunststoffen op en is bakeliet verdrongen van zijn belangrijke plaats in het dagelijkse leven.


bakelieten voorwerpen (origineel en nieuw) verkrijgbaar bij allbakelite en new bakelite:


één van de lampjes van allbakelite:


een philips microfoon van bakeliet (philips museum, philips historische producten):


Documentatie
- De bakelietsite, Allbakelite, New Bakelite, Bakeliet.nl en De Oude Schakelaar

De term bakeliet is een merknaam die afgeleid van de naam van de uitvinder dr. Leo Hendrik Baekeland, een van oorsprong Vlaams natuur- en scheikundige die later Amerikaan is geworden. In 1907 vond hij een bruikbaar bakeliet (Bakelite C) uit waarvoor hij pas op 7 december 1909 het patent verkreeg onder US Patent 942699 (Method on making insoluable products of phenol and formaldehyde). 
Het patent verliep op 12 december 1926 waarop veel andere fabrieken "bakeliet" gingen vervaardigen. Bakeliet (bakelite) was een geregistreerd handelsmerk dus die naam mocht het materiaal van die producten officieel niet hebben. Philite is de benaming die Philips aan zijn bakeliet gaf.

Eng. bakelite