![]() |
![]() |
![]() |
Zoeten is
de laatste fase van het schuurproces bij natuursteen. Hierbij wordt het vlak met
fijnkorrelige middelen nageschuurd (vroeger paste men een mengsel van
rauwe en gekookte lijnolie toe, tegenwoordig zoet men met een schuurschijf). Het oppervlak
van hardsteen wordt door zoeten
donkerder en dieper van kleur en niet-glanzend.
Na het zoeten kan men eventueel de natuursteen polijsten.
De methode om te zoeten (Bestekstermen
natuursteen van Cultureel
Erfgoed)
"Zoeten is een schuurtechniek waarbij het schuurmiddel, dat minstens even hard is als de te bewerken steen, een korrelgrootte heeft die kleiner is dan
0,5 mm en groter dan 0,15 mm. Nadat het werk geschuurd is kan het met een fijner schuurmiddel (korrel nummer 220, 400, 600) bewerkt worden, totdat er met het blote oog geen krassen meer zichtbaar zijn. Dan spreekt men van zoeten."
Leveranciers van natuursteen stellen dat er, afhankelijk van de schuurschijf, verschillende gradaties in glans
mogelijk zijn:
- een geringe glans wordt
"licht gezoet" genoemd
- een matglans is "gezoet"
- een bijna hoogglans is "donker gezoet".
zoeten belgisch hardsteen: ![]() |
Documentatie
- Youtube-filmpje
over zoeten van Belgisch hardsteen (van Lamers
Natuursteen Almelo)
Zie ook bewerkingen van natuursteen.
Eng. to smooth