profielsteen

Een profielsteen is een baksteen die een duidelijk ander profiel heeft dan de gebruikelijke baksteen. Een profielsteen is vaak te beschouwen als een speciaal soort vormsteen waarbij het uiterlijk van het profiel de belangrijkste reden van ontstaan is.
"Met Terca vorm- en profielstenen realiseert u speciale geveleffecten, naar eigen inzicht. Opvallend en karakteristiek. Een gevel komt tot leven. Uw eigen signatuur. Met de vorm- en profielstenen creëert u onderscheidende vormen, kleuren, metselverbanden en lijmtoepassingen. Met bijvoorbeeld trapeziumstenen, golfstenen, kartelstenen of podiumstenen ontstaan steeds weer bijzondere licht- en schaduweffecten. Voor een uniek gevelbeeld."
Terca kent de volgende profielstenen: golfstenen, trapeziumstenen, schijnvoegstenen, kartelstenen, sponningstenen, podiumstenen, paraboolstenen, cirkelstenen.
"De kunstenaar achter de tekentafel rekent voorgoed af met de 90 graden standaard. Speelse effecten, verrassende accenten en dynamische lijnvoering symboliseren de exclusiviteit van het hedendaagse ontwerp. Metselwerk in afwijkende gradaties schept de illusie van individualiteit. Eén van de middelen om dit doel te bereiken is de profielsteen."


klik op de afbeeldingen voor groter

profielstenen of vormstenen (terca wienerberger straatbaksteen):


een voorbeeld van één van de profielstenen van terca (terca wienerberger straatbaksteen):


grotere afbeelding van één van de profielstenen van terca (terca wienerberger belgië):


vormstenen:

profielsteen, gezaagd en gelijmd (brickburgers):


Documentatie
- Profielstenen Terca (Wienerberger)

Zie ook Steenfabriek Biezeveld voor handmatig vervaardigde profielstenen.

Met dank aan o.m. Architectenweb en Terca Wienerberger.

Zie ook vormsteen.

Eng. moulded brick, molded brick (Am.)