keukeneiland

Ook: kookeiland. Keukeneilanden ogen ruimtelijk en bieden meer opberg- en werkruimte. Waar voorheen hoekkeukens werden gepland, worden nu steeds vaker keukeneilanden geplaatst.
Keukeneilanden bieden vaak een beter contact met de woon- of eetkamer en ogen een stuk ruimtelijker dan hoekkeukens of langgerekte keuken. Een keukeneiland geeft vaak een gevoel van luxe: de keuken is een wezenlijk bestanddeel van de leefruimte geworden, zonder het opdringerige karakter van een open keuken. Ook biedt een keukeneiland vaak nog zitruimte en kan deze gebruikt worden als een bar of tafel, op deze manier wordt koken en tafelen meer bijeen gebracht. (Bedenk wel dat niet iedereen het prettig vindt langere tijd op een barkruk te zitten; een bar dient daarmee bijna altijd als extra zitgelegenheid te worden beschouwd.)
Door het kookeiland is er minder behoefte aan keukenkastjes aan de muur waardoor een extra ruimtelijk gevoel ontstaat en het keukengedeelte bij een groot raam kan worden geplaatst.


projectvoorbeeld aanbouw met lichtstraat en keukeneiland; keukeneiland bij een penthouse en renovatie interieur van bnla architecten:


ontwerp voor een keukeneiland (mayke brouwers interieur en vormgeving):


Bij de term kookeiland denken we eerder aan een eiland met kookplaat e.d.; keukeneiland is de meer algemene term.

Vele foto's en gedeelten van de tekst van bnla architecten.

Eng. keukeneiland is central island; kookeiland is central island with built-in hob