garantieplaat

Ook, soms: garantplaat. De garantieplaat is een vrijwel watervaste multiplex constructieplaat van hardhout met een gladde bovenkant die vaak gegrond is zodat n of twee laklagen het geheel snel afwerken. Omdat de plaat WBP-multiplex is, is deze behoorlijk weerbestendig, mits de kopse kanten voorzien zijn van een laklaag of triplex sealer. 
Afhankelijk van de soort garantieplaat wordt er 10, 15 of 20 jaar garantie gegeven. 

De garantieplaat is geschikt voor buiten-toepassingen zoals boeiboorden, gevelbetimmeringen, dakkapellen, luifels, erkers, maar ook bijvoorbeeld in de scheepsbouw en interieurbouw, ook als betimmering van vochtige ruimtes (badkamer, toilet).

De afmetingen zijn bijvoorbeeld 244x120 cm, 250x122 cm, 305x122 cm en 310x153 mm. 
Verkrijgbare diktes 10, 12, 15, 18 of 22 mm, mede afhankelijk van de soort plaat.

Geen multiplex, maar de UPB (Universal Performance Board) van Resysta (zie ook bij Biobased Bouwen), gemaakt van o.m. 60% rijstvlies, 22% steenzout en 18% minerale olin en dus niet van bomen wordt gefabriceerd, is ook als een garantieplaat te beschouwen; er wordt 80 jaar garantie gegeven...!


garantieplaat
rhinoprime kleurklaar, 15 jaar garantie, gegrond, ene kant wit ral 9003 en andere kant grijs ral 7045, dus handig voor licht en voor donker aflakken; vr aflakken licht opschuren; ook ongeverfd verkrijgbaar; klik voor documentatie (stiho):


voorbeeld van garantieplaten bij boeiboorden  van een erker in aanbouw; door de afschuining onderaan het boord wordt het hemelwater sneller "afgevoerd"; 
klik voor groter (foto joostdevree):


opbouw van de garantieplaat (harde coatings, topfineer, hardhouten fineerlagen):


afwerking kopse kanten, zaagsneden, schroefgaten e.d. (multiplaat werkendam):


om de kopse kanten goed waterdicht te maken kan bison
sealer voor hout worden gebruikt, sneldrogend, wit of transparant; iroko en cederhout eerst ontvetten; afwerken door aflakken of door een tweede laag aan te brengen (stiho):


Documentatie

- Productblad RhinoPrime Kleurklaar garantieplaat (van Stiho)

- Technische informatie UPB-boards van Intelligent Wood (Resysta) 

- Productinfo en verwerkingsvoorschrift X-Prime, X-Prime Plus en X-Prime Paint (resp. 10, 30 en 30 jaar garantie)


Verg. andere soorten plaatmateriaal.