dichtslibben

Dichtslibben is bijvoorbeeld het verschijnsel dat bladeren, kleideeltjes, zand en andere fijne deeltjes in het water op de bodem vallen en ervoor zorgen dat doorvaart niet meer mogelijk is of dat het water niet meer geschikt is voor de vissen (te lage waterstand dus weinig zuurstof in het water en het water vriest dicht in de winter).

Ook in de bouwwereld kan dichtslibben hinderlijke gevolgen hebben, o.m. bij een riool. Preventieve inspecties kunnen dichtslibben aan het licht brengen, bijvoorbeeld door opnamen in de rioolbuis zelf door inbrengen van een minicamera of een soort robotwagentje met een kleine camera.
"De diameter van het hoofdriool varieert tussen 30 en 1500 cm en zal daarom niet zo snel verstopt raken als de aansluiting van een woonhuis. Toch zet er zich ook in een hoofdriool vet af op de wanden, loopt zand naar binnen door gaten en kieren en groeien boomwortels de buis in. Alles bij elkaar kan dit zelfs een hoofdriool laten dichtslibben." "Met moderne vacuümzuigers (1500 m3) in combinatie met de hogedrukreinigers met een capaciteit van bijvoorbeeld 350 liter / 115 bar kunnen hoofdriolen gereinigd worden." Een verstopping kan met een zogenoemde veermachine worden verholpen.


verschillende vormen van dichtslibben; 
klik voor groter


Met dank aan Gemeente Den Haag, Elkro en Riool.

Zie ook rioolrenovatie, sedimentair gesteente.

Eng. to silt, to be silted up