home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


rioolrenovatie, riool, renovatie, riolering vernieuwen

 

rioolrenovatie

Rioolrenovatie is een interessante techniek om het buitenriool te renoveren (vernieuwen), en dus niet een geheel nieuw rioleringsstelsel aan te leggen, is de zogenoemde "kousmethode" van bijvoorbeeld Insituform, waarbij het oude riool als bekisting fungeert van de nieuwe leiding.
"Een polyester naaldvilt, de "kous", met de afmetingen van de binnenmaat van de leiding, wordt fabrieksmatig geïmpregneerd met een polyester- of epoxyhars. Deze kous wordt vervolgens in de oude leiding aangebracht. Met behulp van waterdruk wordt de kous binnenstebuiten gekeerd en tegelijkertijd ontrold in de bestaande leiding. Het water in de gevulde kous wordt vervolgens verwarmd waardoor een thermische reactie ontstaat en de hars uithardt. Na uitharding is een naadloze en zelfdragende nieuwe kunststof buis ontstaan in de oude buis. Eventuele aansluitingen op het gerenoveerde riool kunnen van binnen uit worden opengeboord m.b.v. een robot-cutter."

De methode waarbij het hars in situ (in de buis) verhardt, wordt in het Engels CIPP genoemd (Cured In Place Pipe, waarbij cured uitgehard betekent).

Ook de waterleiding kan op een vergelijkbare manier worden gerenoveerd, waarbij een speciaal voor de drinkwaterleiding ontwikkeld hars wordt toegepast. De binnenlaag bestaat uit polypropyleen met daarop viltlagen met glasvezel; het hars trekt in het vilt en glasvezel, maar kan niet door de polypropyleen.


de kousmethode (gmb insituform)

(a) de kous wordt met waterdruk ingebracht:


(b) het water wordt verwarmd (met stoom):


(c) eventueel inspectie na uitharden van de hars:


Aangehaalde tekst GMB Insituform.

Zie ook bijvoorbeeld dichtslibben, standleiding (renoveren).