deur

Een deur is een draaiend of schuivend, meestal paneelvormig bouwelement dat toegang geeft tot een ruimte. Een deur biedt toegang tot een ruimte of sluit die juist af, "een open deur is een uitnodiging, een gesloten deur is afwerend"; vooral bij een voordeur geldt dit motto. Het type voordeur geeft vaak een beeld van de eigenaar van de woning.

Zie:
- binnendeur 

- en-suite-deuren 

- glasdeur 

- opdekdeur 

- paneeldeur 

- roldeur 

- schuifdeur 

- stolpdeur 

- stompe deur 

- vlakke deur 

- vleugeldeur (porte brisée)

en eventueel

- deuren allerlei  

- serliana

- spiegelstuk 

- wisselsponnning  


Standaardmaten voor deuren:
- breedte: vaak 73 of 83 of 93 cm (standaard heet 630 mm + x * 50 mm; dus 680 mm, 730 mm, 780 mm enz.; standaard nieuwbouw verblijfsgebied 850 mm)
- hoogte: vaak 201,5 of 211,5 of 231,5 cm (standaard heet 2015 mm + x * 100; standaard nieuwbouw verblijfsgebied 2315 mm; waarom dat voor een achterdeur buitendeur zelfs 2340 mm is, is onbekend)
- verplichte deuren: > 850 mm * 2300 mm vrije doorgang (denk ook aan bredere deuren waar iemand met een rollator of rolstoel goed door moet kunnen).

Nieuwbouw moet een vrije hoogte hebben van minimaal 2,30 m. Een standaarddeur nieuwbouw is bijvoorbeeld 2315 mm hoog.

De draairichting van deuren is zeer belangrijk, maar die geeft nog wel eens misverstanden; voor de juiste termen, zie draairichting.
Om de pen van het scharnier handig en schadevrij te verwijderen, kan een pennentikker gebruikt worden, bijvoorbeeld die van Tilmar Bouwspecials.


slotgat en krukgat;
klik op de foto voor sluitplaat en insteekslot (voordeeldeuren): 


Kijk voor allerlei standraadafmetingen op Verdouw: Wat zijn standaard deurmaten?  
Kijk, voor een veelheid aan verschillende deuren, ook eens op Deurtotaalmarkt of Voordeeldeuren. Let bij bestellen van vooral niet-standaard deuren op de afmetingen van de deur en de hoogte van het slotgat (het krukgat wordt vaak niet voorgeboord).

Zie eventueel draairichting van een deur.

Eng. door; sluisdeur is gate