home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


wisselsponning

 

wisselsponning

1. Een wisselsponning is een sponning van een deurkozijn of raamkozijn die voor twee functies is te gebruiken, bijvoorbeeld als dorpel voor een deur en ernaast, dus in dezelfde sponning, als onderste regel voor een raam. Dit kan bij zowel de stijl (verticaal) als de regel (dorpel, horizontaal) plaatsvinden. In de afbeelding onder is de wisselsponning een regel, maar de neut voor de tussenstijl heeft een binnensponning en een buitensponning. 
Bij de deur is het een "buitensponning" en bij het raam is het een "binnensponning", vandaar de uitdrukking "wisselsponning". Dit doet zich bv. voor als de opdrachtgever naast de buitendeur een raam wil in dezelfde sponning. 

(Een wisselsponning is ook een uitsparing in een kozijnstijl of -dorpel waarin in tegenovergestelde richting draaiende deuren of ramen vallen; één deel zit aan de binnenkant, het andere deel aan de buitenkant van stijl of dorpel; de notatie is in dit geval bu/bi, d.w.z. buiten/binnen.)


Zie ook wisseldorpel.


2. Een wisselsponning is een sponning die zowel voor een raam als voor een deur toegepast kan worden.
Het latje dat bij de binnensponning moet worden toegevoegd wordt een wissellat genoemd. 


sponning voor een deur (innodeen dts-dorpels):


sponning voor een raam; de wissellat is in donkerbruin aangegeven (innodeen dts-dorpels):


3. Een wisselsponning is de benaming van een sponning op plaatmateriaal waarvan de verschillende platen goed aaneen moeten sluiten. Voorbeeld is de wisselsponning van het plaatmateriaal op de afbeelding onder waardoor een gesloten isolatievlak ontstaat en koudebruggen vermeden worden. 
De wisselsponning heeft deze naam omdat bijvoorbeeld de sponning aan de ene zijde van de plaat naar buiten gaat en de aanliggende of overstaande zijde naar binnen.


wisselsponning, plaatmateriaal, polystyreen (knauf isolatie):