CIAM

In juni 1928 werd in La Sarraz (Zwitserland) het Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM) opgericht. Een aantal architecten, waaronder Le Cobusier, vonden het namelijk noodzakelijk dat de eigentijdse architecten hun krachten zouden bundelen om zo een gezamenlijk blok te vormen tegen de traditionele stromingen. 

CIAM in het kort:

De congressen:



Alison en Peter Smithson, twee Engelse architecten die de steriele karakter van de CIAM-stad aangaven, waarschuwden ervoor dat de ideale stad van het CIAM zou leiden tot isolatie en tot het afbraak van de gemeenschap, net op het moment dat de Europese overheden in hun verwoeste steden woontorens aan het bouwen waren. In het midden van de 50-er jaren was het Modernisme van het CIAM officieel eigenlijk al geaccepteerd. En dat terwijl de Smithsons c.s. zich uitspreken over het feit dat het CIAM bezig was een stedelijke omgeving te scheppen die vijandig was voor de sociale harmonie. ("Man may readily identify himself with his own hearth, but not easily with the town within which it is placed. 'Belonging' is a basic emotional need- its associations are of the simplest order. From 'belonging'- identity- comes the enriching sense of neighbourliness. The short narrow street of the slum succeeds where spacious redevelopment frequently fails.")

Het CIAM zelf sprak over "core", de kern, het urbane centrum van de stad als ontmoetingsplaats. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Lijnbaan in Rotterdam (foto onder), ooit een gezellige ontmoetingsplaats met goede winkels (maar 's avonds was het er dood- en doodstil).

Onzeker is of de invloed van het CIAM wel zo groot was, de congressen waren altijd te kort om de omvangrijke doelen die de CIAM-leden zich stelden te kunnen realiseren. Het algemene streven van het CIAM  heeft, naast levendige congressen, waarschijnlijk gezorgd voor betere woningen voor de (sub)modale burger, hoewel de interpretatie van "stadsplanologen" vaak wel zeer eenzijdig bleken, bijvoorbeeld in de vorm van lange rijen gelijkvormige huizen, massa-woningbouw en te grote concentraties van mensen.


lijnbaan, rotterdam:


Zie ook Modernisme.