home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


stramien

 

stramien

Een stramien is een reeks van objecten in eenzelfde maatvoering, breedte of zetting. In de bouw wordt de breedte van het stramien ook beukbreedte genoemd. 


stramien na renovatie martinibuurt, wolvega (kaw archtecten):


stramien van 17 m (kantoren wtc worldtradecenter) en van 14,40 m (parkeergarage):


Voorbeeld van "gemakdenken" m.b.t. ouderen en een stramien: "De uiteindelijk gebouwde vorm van de wintertuin is gerealiseerd nadat de doelgroep gewijzigd is. Eerst zijn een aantal varianten in de koopsfeer ontwikkeld, uiteindelijk bleek deze woonvorm in de huursfeer beter haalbaar. De opzet van het project is veranderd van 16 eengezinswoningen met een stramien van 5,40 m naar 24 gemengde ouderenwoningen met stramien van 4,50 m."

De term stramien is ontleend aan Oudfranse estamine, hedendaags Frans étamine (lichte wollen of katoenen stof; zeefdoek), ontleend aan het middeleeuws Latijnse staminea (wollen hemd), het zelfstandig gebruikte vrouwelijke enkelvoud van het bijvoeglijk naamwoord stamineus, afgeleid van het klassiek Latijnse stamen, genitief staminis (draad, schering van een staand weefgetouw; bloemstengel), afgeleid van stare (staan). Bron Etymologiebank.

Zie ook stramienlijn, ritmiek, travee, beukbreedte.

Eng. grid, planning grid