bladvanger, gootdrain

Een bladvanger voorkomt dat de bladeren van bomen zich ophopen in de dakgoot of bij de hemelwaterafvoer (hwa) van een plat dak. Een bladvanger voorkomt dat bladeren de hemelwaterafvoer verstoppen bij een dakgoot dat zij daar gaan rotten. Het blad dat op de bladvanger valt, droogt op en waait na verloop van tijd weg. 
Ook het boldraadrooster kan als bladvanger fungeren.

De gootdrain Polynet is een kunststof gaaselement (HDPE, high density polyetheen) dat in de lengterichting is doorgesneden. De elementen worden in de goot gelegd en door de fabrieksmatig gecreŽerde spanning klemmen ze zichzelf vast tussen de dakpannen en de buitenste gootrand. Op deze manier blijft de hemelwaterafvoer vrij van bladeren e.d.

De kiezelbak of de Bladex universele tegelbladvanger wordt toegepast bij platte daken.

Een alternatief voor de bladvanger is de bladscheider (bladafscheider, loofafscheider, bladafvanger) in de hemelwaterafvoer zelf: een stukje hwa met een rooster waardoor de bladeren en takjes buiten de hwa worden gedwongen (foto).


bladvanger / gootdrain polynet (nedsale):


bladvanger voor plat dak, tegelvorm (tilmar bouwspecials):


boldraadrooster / bladvanger (w&s schoorsteentechniek):


veerbladvanger bladex voor afvoeren binnenwerks van 60 t/m 90 mm diameter; klik voor voorbeelden in verschillende dakgoten (tilmar bouwspecials):


kiezelbak van aluminium bij een plat dak met mastiekhoek, met uitloop (zijuitloop) en bladvanger/grindvanger (bengshop):


alternatief voor de bladvanger in de dakgoot:

bladscheider / bladvanger (een voorbeeld, zie verder bij hemelwaterafvoer):


Zie bijvoorbeeld Nedsale, Tilmar Bouwspecials en Bladvangers (AGS).

Verg. bladvanger/loofafscheider bij hemelwaterafvoer.

Eng. gutter guard