home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


wachtfolie

 

wachtfolie

Een wachtfolie is een zeer algemene, bijna uitsluitend Vlaamse term voor zowel een dampremmende folie (aan de binnenkant van de wand) als een dampopen folie (aan de buitenkant van de wand). (ISOPROC)
Door de noodzaak tot luchtdicht, vochtdicht en warmte-isolerend te bouwen, is de zekerheid van luchtdichte aansluitingen noodzakelijk. Een wachtfolie is daarom tegenwoordig vooral een luchtdichte en dampdichte folie die aangebracht wordt op bouwdelen waar nog een aansluitend bouwdeel komt, bijvoorbeeld bij houtskeletbouw:
- tussen de gevel ("buitenmuur") en een dwarsmuur ("binnenmuur")
- tussen muur en dak.

"Vanaf het begin van het project moet men rekening houden met de bouwvolgorde zodat tijdig de nodige wachtfolies kunnen aangebracht worden zodat de luchtdichtheid kan doorlopen zonder onderbreking." (Bouwdetails
De wachtfolie verbindt dus de dampremmende, luchtdichte laag en de later in het bouwtraject aan te brengen dampremmende, luchtdichte laag van de muur, vaak pleisterwerk.

Omdat het veelal een smalle strook is, kan de wachtfolie op de ondergrond worden gelijmd.
De folie is vaak vezelversterkt, daardoor wat dikker, i.v.m, de sterkte maar wellicht ook om de luchtdichtheid zoveel mogelijk te garanderen door de folie goed in de lijm te drukken (de folie is immers toch al luchtdicht en dampdicht).


locatie van een wachtfolie bij houtskeletbouw tussen dwarsmuur en gevel (hogeschool odisee):


wachtfolie, pro clima da-s dampremstrook,
dampremmend en luchtdicht (da-connect is voor grote vlakken; pro clima, met dank aan isoproc): 


locatie van de wachtfolie als verlenging van de dampremmende folie bij een binnenspouwblad (buildwise):


Opmerking
Wanneer een gevel wordt opgetrokken i.v.m. toekomstige belendende bouw dan wordt er een zogenoemde wachtgevel geplaatst (meestal een blinde muur die bedekt is met een folie, vooral om vochtdoorslag te vermijden).