home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Stijl, voorbeelden van De Stijl

 


De Stijl, voorbeelden


Villa Henny


Villa Henny in Zeist (Bosch en Duin, voorheen Huis ter Heide, 1915) is een vroeg voorbeeld van een strakke vormgeving voor woningen. Omdat De Stijl nog niet was opgericht toen het woonhuis werd ontworpen en gebouwd, is dit huis eigenlijk als voorloper en inspiratie voor De Stijl te beschouwen.
Architect Robert van 't Hoff ontwierp het moderne woonhuis in opdracht van de zakenman A.B. Henny en liet zich inspireren door het Prairiehuis van Frank Lloyd Wright. Robert van 't Hoff heeft bij Villa Henny voor het innovatieve betonskelet gekozen (in de volksmond werd de villa ook wel de betonvilla genoemd).
Rietveld-Schröderhuis


Het Rietveld-Schröderhuis is gebouwd tegen een traditioneel rijtje huizen aan de Prins Hendriklaan. Toen het huis gebouwd werd was dit de rand van de stad. Het huis is uitgevoerd volgens de ideeën van kunstenaarsgroep De Stijl (1917-31). De vormgeving van het huis bestaat uit vlakken en balkvormige elementen die allemaal in de primaire kleuren, zwart, wit of een grijstint zijn geverfd. Het materiaalgebruik is traditioneel, het gebouw werd niet in het toen vrij nieuwe gewapend beton uitgevoerd, maar in gestuct baksteen. De plafonds en het dak zijn uitgevoerd in hout.


    Café de Unie

Dit café heeft veel kenmerken van "De Stijl", zoals de compositie van rechthoekige vormen en het gebruik van primaire kleuren. Het café is een reproductie uit 1986 door architect Carel Weeber. Het originele gebouw aan de Coolsingel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd.


Stoelen van Rietveld


De bekende stoel van Rietveld en zijn zig-zag-stoel, waar kopieën van gemaakt worden. De zig-zag-stoel worden meestal in hout uitgevoerd zonder de zwarte en rode tinten.
Rood, geel, blauw van Piet Mondriaan (1921)
Ciné-dancing l'Aubette, Place Kléber, Strasbourg, ontwerp interieur Theo van Doesburg

Theo van Doesburg heeft in 1925 Piet Mondriaans Rood, geel, blauw (zie boven) "nagebootst" met diagonalen in plaats van horizontalen en verticalen. (Toevallig verliet Piet Mondriaan in 1925 De Stijl.)
In 1994 voltooide de reconstructie van l'Aubette in Straatsburg uit 1928, waar Theo van Doesburg het interieur ontwierp op basis van dat werk.Mede met dank aan Digischool (geraadpleegde literatuur door digischool: ir. B. van Hoek - De Architectuur Gids).


De Stijl lampen (?)

Fraaie lampen, maar horen deze bij De Stijl?