Ook:
Hoffmann-oven. Een ringoven is een continu-oven voor bakstenen
die bestaat uit één doorlopende overdekte ruimte rond een meestal centraal
rookkanaal. Bij de ringoven werden niet de te bakken "stenen" verplaats, maar
brandde het vuur steeds in een volgend compartiment.
"Bij een ringoven ging dus het vuur rond en stond het baksel stil. De
ringoven is een voorbeeld van een continu brandende oven, meestal het hele jaar
door. De oven was soms rond maar ook wel ovaal. Je kon er in rondrijden.
De ringoven is een rondlopend kanaal met een groot aantal poorten die van
buitenaf te bereiken zijn. Het compartiment achter een poort werd kamer genoemd.
Er werd op het baksel gestookt."
"De hitte van de brand in die kamer verhit niet alleen de bakstenen die zich daar bevinden, maar dient ook om de bakstenen in de volgende kamers voor te verwarmen. Ondertussen wordt koele lucht naar binnen gezogen door de opening van de kamer waar afgewerkte bakstenen worden uitgeladen. Die koele lucht verplaatst zich in de tegenovergestelde richting van de oven en koelt de reeds gebakken stenen in de voorgaande kamers af. Vervolgens wordt het vuur gedoofd in de ene kamer en aangestoken in de volgende kamer."