home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


ringoven

 

ringoven

Ook: Hoffmann-oven. Een ringoven is een continu-oven voor bakstenen die bestaat uit één doorlopende overdekte ruimte rond een meestal centraal rookkanaal. Bij de ringoven worden niet de te bakken "stenen" verplaatst, maar brandt het vuur steeds in een volgend compartiment

Op die manier wordt in ca. 14 dagen een grote partij stenen gebakken, voor reguliere stenen op het heetst op ca. 1060 graden C, zoals het bij Steenfabriek Vogelensangh plaatsvindt:

- mengen: na een rustperiode ("rottingsperiode") worden de verschillende soorten klei op de kleibult gemengd en gesneden 
- vormen: de klei wordt voor de gangbare formaten machinaal in de mallen gedaan, voor handvormstenen en profielstenen gebeurt dat handmatig; de zo gevormde "steen" heet vormeling
- drogen: de vormelingen worden gedroogd in droogkamers of drooggebouwen gelegd waar warme lucht door gevoerd wordt; deze lucht van 50-75 graden C is afkomstig uit de ringoven (warmte uit de ringoven wordt hergebruikt); het drogen duurt minstens 6 dagen (de "steen" moet voldoende droog zijn omdat hij anders kan scheuren tijdens het bakken; de gedroogde "steen" heet groene steen of groenling
- naar de oven: de stenen worden gestapeld en in de koudste kamer van de ringoven gereden
- bakken: door gaten bovenin de oven (de stookgaten) wordt dag en nacht steenkool de oven ingebracht; de stokers zorgen ervoor dat het vuur (boven de tunnel) in de ringoven van kamer naar kamer gaat (in tien dagen gaat het vuur helemaal rond) waarbij de stenen een hoogste temperatuur van ca. 1060 bereiken; de rookgassen worden gefilterd voordat ze naar buiten gaan; door de warmte van de oven en de hoge temperatuur (gesinterd) krijgen de stenen hun unieke kleuren (er worden geen kleurstoffen gebruikt; dichtbij het vuur wordt de steen blauw en verder weg rood of geel; overigens is elke kleurselectie mogelijk)
- koelen: nadat ze voldoende gebakken zijn, koelen de stenen langzaam af
- uit de oven: na het koelen worden de stapels stenen met een heftruck uit de oven gehaald
- sorteren: de opslag gebeurt meestal op het tasveld op juiste vorm en kleur; de stenen die vervormd of gesmolten zijn worden apart gehouden (ook naar de verschoppelingetjes is vraag). 

"Bij een ringoven ging dus het vuur rond en stond het baksel stil. De ringoven is een voorbeeld van een continu brandende oven, meestal het hele jaar door.  De oven was soms rond maar ook wel ovaal. Je kon er in rondrijden. De ringoven is een rondlopend kanaal met een groot aantal poorten die van buitenaf te bereiken zijn. Het compartiment achter een poort werd kamer genoemd. Er werd op het baksel gestookt."

"De hitte van de brand in die kamer verhit niet alleen de bakstenen die zich daar bevinden, maar dient ook om de bakstenen in de volgende kamers voor te verwarmen. Ondertussen wordt koele lucht naar binnen gezogen door de opening van de kamer waar afgewerkte bakstenen worden uitgeladen. Die koele lucht verplaatst zich in de tegenovergestelde richting van de oven en koelt de reeds gebakken stenen in de voorgaande kamers af. Vervolgens wordt het vuur gedoofd in de ene kamer en aangestoken in de volgende kamer."

Steenfabriek Vogelensangh maakt met een ringoven een veelheid aan interessante stenen, bijvoorbeeld voor de uitbreiding van het Singermuseum en aan Strijp R in Eindhoven.


toevoer van brandstof in de juiste compartimenten van de ringoven (steenfabriek vogelensangh): 


maquette van een ringoven;
klik voor groter (musée des arts et metiers, parijs via lowtech magazine):


ringoven
; klik voor groter (kris de decker, lowtech magazine):


Tekst en voor zeer veel informatie over de ringoven in Lowtech Magazine "Een ring van vuur: de Hoffmann oven".

Een zigzagoven is een speciaal type ringoven.

Eng. continuous kiln