Ook:
Hoffmann-oven. Een ringoven is een continu-oven voor bakstenen
die bestaat uit één doorlopende overdekte ruimte rond een meestal centraal
rookkanaal. Bij de ringoven worden niet de te bakken "stenen"
verplaatst, maar
brandt het vuur steeds in een volgend compartiment.
Op die manier wordt in ca. 14 dagen een grote partij stenen gebakken, voor reguliere
stenen op het heetst op ca. 1060 graden C, zoals het bij Steenfabriek
Vogelensangh plaatsvindt:
- mengen: na een rustperiode ("rottingsperiode") worden de
verschillende soorten klei op de kleibult gemengd en gesneden
- vormen: de klei wordt voor de gangbare formaten machinaal in de mallen
gedaan, voor handvormstenen en profielstenen
gebeurt dat handmatig; de zo gevormde "steen" heet vormeling
- drogen: de vormelingen worden gedroogd in droogkamers of drooggebouwen
gelegd waar warme lucht door gevoerd wordt; deze lucht van 50-75 graden C is
afkomstig uit de ringoven (warmte uit de ringoven wordt hergebruikt); het drogen
duurt minstens 6 dagen (de "steen" moet voldoende droog zijn omdat hij
anders kan scheuren tijdens het bakken; de gedroogde "steen" heet groene steen
of groenling
- naar de oven: de stenen worden gestapeld en in de koudste kamer van de
ringoven gereden
- bakken: door gaten bovenin de oven (de stookgaten) wordt dag en nacht
steenkool de oven ingebracht; de stokers zorgen ervoor dat het vuur (boven de
tunnel) in de ringoven van kamer naar kamer gaat (in tien dagen gaat het vuur helemaal
rond) waarbij de stenen een hoogste temperatuur van ca. 1060 bereiken; de
rookgassen worden gefilterd voordat ze naar buiten gaan; door de warmte van de
oven en de hoge temperatuur (gesinterd)
krijgen de stenen hun unieke kleuren (er worden geen kleurstoffen gebruikt;
dichtbij het vuur wordt de steen blauw en verder weg rood of geel; overigens is
elke kleurselectie mogelijk)
- koelen: nadat ze voldoende gebakken zijn, koelen de stenen langzaam af
- uit de oven: na het koelen worden de stapels stenen met een heftruck
uit de oven gehaald
- sorteren: de opslag gebeurt meestal op het tasveld op juiste vorm en
kleur; de stenen die vervormd of gesmolten zijn worden apart gehouden (ook naar
de verschoppelingetjes is vraag).
"Bij een ringoven ging dus het vuur rond en stond het baksel stil. De
ringoven is een voorbeeld van een continu brandende oven, meestal het hele jaar
door. De oven was soms rond maar ook wel ovaal. Je kon er in rondrijden.
De ringoven is een rondlopend kanaal met een groot aantal poorten die van
buitenaf te bereiken zijn. Het compartiment achter een poort werd kamer genoemd.
Er werd op het baksel gestookt."
"De hitte van de brand in die kamer verhit niet alleen de bakstenen die zich daar bevinden, maar dient ook om de bakstenen in de volgende kamers voor te verwarmen. Ondertussen wordt koele lucht naar binnen gezogen door de opening van de kamer waar afgewerkte bakstenen worden uitgeladen. Die koele lucht verplaatst zich in de tegenovergestelde richting van de oven en koelt de reeds gebakken stenen in de voorgaande kamers af. Vervolgens wordt het vuur gedoofd in de ene kamer en aangestoken in de volgende kamer."
Steenfabriek
Vogelensangh maakt met een ringoven een veelheid aan interessante stenen,
bijvoorbeeld voor de uitbreiding van het Singermuseum en aan Strijp R in
Eindhoven.