ringoven

Ook: Hoffmann-oven. Een ringoven is een continu-oven voor bakstenen die bestaat uit één doorlopende overdekte ruimte rond een meestal centraal rookkanaal. Bij de ringoven werden niet de te bakken "stenen" verplaats, maar brandde het vuur steeds in een volgend compartiment
Op die manier wordt in 10 dagen een grote partij stenen gebakken, voor reguliere stenen op heetst op ca. 1060 graden C.

"Bij een ringoven ging dus het vuur rond en stond het baksel stil. De ringoven is een voorbeeld van een continu brandende oven, meestal het hele jaar door.  De oven was soms rond maar ook wel ovaal. Je kon er in rondrijden. De ringoven is een rondlopend kanaal met een groot aantal poorten die van buitenaf te bereiken zijn. Het compartiment achter een poort werd kamer genoemd. Er werd op het baksel gestookt."

"De hitte van de brand in die kamer verhit niet alleen de bakstenen die zich daar bevinden, maar dient ook om de bakstenen in de volgende kamers voor te verwarmen. Ondertussen wordt koele lucht naar binnen gezogen door de opening van de kamer waar afgewerkte bakstenen worden uitgeladen. Die koele lucht verplaatst zich in de tegenovergestelde richting van de oven en koelt de reeds gebakken stenen in de voorgaande kamers af. Vervolgens wordt het vuur gedoofd in de ene kamer en aangestoken in de volgende kamer."

Steenfabriek Vogelensangh maakt met een ringoven een veelheid aan interessante stenen.


toevoer van brandstof in de juiste compartimenten van de ringoven (steenfabriek vogelensangh): 


maquette van een ringoven;
klik voor groter (musée des arts et metiers, parijs via lowtech magazine):


ringoven
; klik voor groter (kris de decker, lowtech magazine):


Tekst en voor zeer veel informatie over de ringoven in Lowtech Magazine "Een ring van vuur: de Hoffmann oven".

Een zigzagoven is een speciaal type ringoven.

Eng. continuous kiln