home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


rietveld schroederhuis

 

Rietveld Schröderhuis (tekst en afbeeldingen Wilma Kwan)Rietveld Schroederhuis
Prins Hendriklaan 50 
3583 EP  Utrecht 

Ontwerp: Gerrit Thomas Rietveld, 1924

Gerrit Rietveld behoort tot de De Stijl. Andere beroemde kunstenaars en architecten van De Stijl waren Piet Mondriaan en J.J.P. Oud. Dominant waren primaire kleuren als rood, blauw en geel, naast zwart, wit en grijs. 

Gerrit Rietveld ontwierp het Schröderhuis voor Truus Schröder-Schräder. Na overlijden van haar echtgenoot wilde zij met haar drie kinderen kleiner gaan wonen. Van de bouw in 1924 tot aan haar dood in 1985 heeft zij in het Schröderhuis gewoond.

Het huis heeft twee niveaus. De begane grond is een gebied voor keuken, eetkamer en woonkamer, een studeerkamer, een studio die Gerrit Rietveld voor zichzelf gebruikte, de bediendekamer en een opslagruimte. De bovenste verdieping werd als een zolder beschouwd met slaapruimten die door verplaatsbare wanden werden gescheiden. Deze ruimte werd zo gebruikt dat de kinderen overdag meer ruimte hadden om te spelen en 's avonds ingedeeld werd met meer privé-slaapkamers.

Mevr. Schröder heeft zelf de criteria voor de ruimten opgesteld:
1. In de ruimte moet een bed op minstens op twee manieren geplaatst kunnen worden.
2. Ieder kamer moet voorzien zijn van stromend water.
3. Iedere kamer moet een deur hebben naar buiten (balkons).
Gerrit Rietveld was in staat deze criteria in een meesterwerk om te zetten, met zeer veel aandacht voor de details waaronder de kleur van de muren. Iedere ruimte heeft een kleur gekregen om specifieke redenen. De buitendeur is bijvoorbeeld zwart omdat die het vaakst gebruikt wordt en daardoor het meest besmeurd zou kunnen raken.Gerrit Rietveld is begonnen als meubelmaker. De vele detailleringen van het huis getuigen daarvan. Zijn genie blijkt onder meer uit het ontwerp van de verschuifbare wanden, de horren, de tafel voor de kinderen. Het huis lag toentertijd in een  buitenwijk van Utrecht en heeft een weids uitzicht. Rietveld had die weidsheid in gedachten toen hij het huis ontwierp, met op de bovenverdieping een raam dat in de hoek van het huis naar buiten opengaat. Hierdoor had Mevr. Schröder een breed uitzicht, tot er helaas voor het huis een snelweg werd aangelegd.

 


Restauraties van het Rietveld Schröderhuis

"De restauraties van het Rietveld Schröderhuis, een reflectie", artikel van Marie-Thérèse van Thoor in Bulletin KNOB 2019-2 (van KNOB)


Bezoek

Het Rietveld Schröderhuis is geopend voor publiek en reserveren is noodzakelijk: tel. 030-2362310 of fax 030-2332006. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en de groep bestaat uit maximaal 10 personen.

Voor meer informatie: Centraal Museum of tel. 030-2362362.

Voor Rietveldstoelen, bijvoorbeeld de Mondial, de Berlijn, de Steltman en de Kratstoel e.d., zie Rietveld Originals.
(Voor andere Gispen originals zie Dutch Originals.)