home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Rietdekken

 

Rietdekken bij fam. Zeldenrijk (Veluwe)

Rietdekken.... ofwel ons eerste rieten dak (van de fam. Zeldenrijk)In de voortuin lost een vrachtwagen 15 balen van elk 30 kg rietbossen.

Zo zie je maar dat het plannen van renovaties erg lastig is. Oorspronkelijk zouden we in februari zo ver moeten zijn dat de rietdekker er op kon. Maar we waren zelf pas in januari klaar met slopen en de aannemer was pas in maart klaar met het dak. Toen zelf nog de beplating erop gemaakt waar we uiteindelijk eind april pas mee klaar waren.

Dag 1 (21 juni 2001)
Eindelijk is het dan zo ver, er wordt begonnen aan ons eerste rieten dak.Op het dak aan de noordkant boven de bijkeuken.

De eerste vijf lagen liggen er alweer op. Hier zie je mooi hoe een schroefdak wordt gemaakt. De aannemer moest nog op het laatste moment knelplanken rond de dakkapellen maken....

Dag 2
Bedrijvigheid alom en een lekker weertje, kun je het beter treffen met de aanleg van je eerste rieten dak?Daarom heet het een schroefdak: met deze parkers met ijzerdraad wordt de dikke gegalvaniseerde (horizontale) draad aan het dak vastgeschroefd. Door de ijzerdraadjes in elkaar te draaien en tegelijk op de dikkere draad te drukken wordt het riet in lagen op het dak vastgeklemd.

Voordelen zijn: de hogere isolatiewaarde van het riet en de slechtere brandbaarheid van het dak (en daarmee dus lager verzekering). Nadelen: je weet niet direct wanneer je dak lekt en het rieten dak is iets duurder in aanleg. 
Vanuit de voortuin naar de bijkeuken bekeken. 

Het vordert gestaag, met dikke balken door de dakkapellen hebben ze een steiger gemaakt. Als herinnering aan de stormachtige nachten liggen de oranje zeilen er nu vredig bij...

Dag 3
Nog steeds erg lekker weer...


Wat een pluisjes (rietzaadjes) en rietafval zo'n nieuw dak geeft!Detail van de steiger, het riet wordt in bossen omhoog gegooid, waarna de bossen worden verdeeld in lagen over het dak. 


Vanaf het dak van de caravan heb ik een mooi overzicht van het gebeuren. Wat een blauwe lucht!

Ze zijn nu goed 2 dagen bezig, het gaat best wel snel, met drie man op het dak.

Dag 3
Het wordt warmer.Mooi hè, zo'n dik pak. Op de achtergrond rietbalen. In deze paar weken was het niks anders dan riet en pluizen, waar je maar kon gaan of staan: riet riet, riet...

 


Bijna bij de nok, onveranderd warm weer. 't Is inmiddels vrijdag...Op de nok is het goed toeven...Mooie ronde pannen onder de raamkozijnen van de dakkapellen.Dag 8. 
Nu 8 dagen bezig, deze kant van het dak is af op de pannen na. Over een paar dagen is het klaar!