home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


nanogel, aerogel

 

nanogel, aerogel

Nanogel is een lichtdoorlatend aerogel isolatiemateriaal van Cabot Corporation. Het feit dat het een aerogel is betekent dat de verhouding lucht/materiaal zeer groot is, in dit geval 99,8%. Aerogel heeft uitstekende geluidsisolerende en warmte-isolerende eigenschappen, is licht in gewicht, hydrofobisch en brengt toch daglicht tot diep in de ruimte. Het daglicht is zacht en diffuus. Ook het in bepaalde situaties ongewenste tikken van de regen op de lichtdoorlatende platen wordt verminderd. 

Als isolatiemateriaal heeft nanogel een warmtegeleiding of
λ-waarde van 0,0145-0,022 W/mK, dus zeer laag.
Bijvoorbeeld bij renovaties kan nanogel met een zeer dunne laag voor een goede isolatie zorgen; het materiaal is wel duurder dan andere isolatiematerialen. Het aerogel isolatiemateriaal mag niet in contact komen met water omdat vocht snel in aerogel kan indringen.


Het materiaal wordt o.m. als vulmiddel gebruikt in zogenoemde aerogeldekens en in verschillende typen meerwandig kunststof plaatmateriaal. Airogel heeft meestal een dichtheid (volumieke massa) van 60-135 kg/m3, een aanzienlijke gewichtsbesparing ten opzichte van glas, en kan lichttransmissie tot 32% bereiken. De warmtedoorgangscoŽfficiŽnt (U-waarde) is 0,52 (W/m2K) bij een dikte van 25 mm. 

"De Amerikaanse firma Aspen Aerogels maakt aerogels voor de isolatie van huizen. Het op colloÔdaal siliciumoxide gebaseerde materiaal, ook wel aangeduid als frozen smoke, is het lichtste materiaal dat nog geldt als vaste stof. Het semi-transparante materiaal, voor de isolatie van gebouwen verkrijgbaar in dekens, is nog wel duurder dan glasvezel of schuim maar de isolatiewaarde is vier keer zo groot. Bijkomend voordelen zijn dat het materiaal vocht doorlaat en zeer vuurvast is." (Bron Techniek & Wetenschap, Technisch Weekblad.)Een leverancier van een op nanogel gebaseerde isolatiedeken is Bluedec. Bluedec geeft aan dat deze deken een warmtegeleidingscoŽfficiŽnt heeft van 0,0135 W/mK, minder dan elders vermelde minimale waarden van 0,0145 W/mK.  

Eng. nanogel, aerogel