home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


aerogel

 

aerogel isolatiemateriaal *)

Aerogel is een zeer goed warmte-isolerend isolatiemateriaal. De verhouding lucht/materiaal is zeer groot is, ca. 99,8% bestaat uit lucht. Aerogel heeft uitstekende warmte-isolerende en geluidsisolerende eigenschappen, is licht in gewicht en zeer hydrofobisch. De naam aerogel is afkomstig van de gel die onder speciale omstandigheden wordt gedroogd en een meer of minder harde stof vormt.

Als isolatiemateriaal hebben aerogel-dekens een warmtegeleiding of λ-waarde van 0,015 W/mK (Aspen Aerogels Spaceloft).
Bijvoorbeeld bij renovaties kan aerogel met een zeer dunne laag voor een goede isolatie zorgen; het materiaal is wel duurder dan andere isolatiematerialen.
Aerogel wordt ook toegepast in combinatie met kunststofvezels (λ-waarde van 0,0135 W/mK; Bluedec). **)

Andere kenmerken:
- volumieke massa: in de bouwwereld heeft isolatiemateriaal met aerogel verschillende dichtheden die afhankelijk zijn van het specifieke product, bijvoorbeeld 70 kg/m3 (Airofill Wall Insulation), 142 kg/m3 (Bluedec), 150 kg/m3 (wit en grijs, Spaceloft) of 200 kg/m3 (model A2, Spaceloft); in laboratoriumsituaties en voor bijvoorbeeld de ruimtevaart zijn volumieke massa's van 1-3 kg/m3 bereikt (1 kg/m3 is een soort vacuüm-versie van aerogel, wat minder weegt dan lucht, extreem laag dus), terwijl de meeste aerogels een soortelijk gewicht hebben van ca. 20 kg/m3
- dampdiffusie, waterdampdoorlatendheid: μ=5, dus bij een dikte van 10 mm een μd-waarde van 0,01*5=0,05 m 
- brandgedrag: C,s1,d0 (brandbaar, rook gering, geen druppelvorming), omgeven met aluminiumfolie zal die brandklasse minder belangrijk zijn
- ook verkrijgbaar als lichtdoorlatende plaat: verschillende typen meerwandig kunststof plaatmateriaal, lichttransmissie tot 32%.

"De Amerikaanse firma Aspen Aerogels maakt aerogels voor de isolatie van huizen. Het op colloïdaal siliciumoxide gebaseerde materiaal, ook wel aangeduid als frozen smoke, is het lichtste materiaal dat nog geldt als vaste stof. Het semi-transparante materiaal, voor de isolatie van gebouwen verkrijgbaar in dekens, is nog wel duurder dan glasvezel of schuim maar de isolatiewaarde is vier keer zo groot. Bijkomend voordelen zijn dat het materiaal vocht doorlaat en zeer vuurvast is." (Bron Technisch Weekblad.)


aerogel bluedec isolatiedeken 10 mm dik, 135 kg/m3, met warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,0135 W/mK (zie testrapport):


aerogel spaceloft grey isolatiedeken 10 mm dik, 150 kg/m3, met warmtegeleiding van 0,015 W/mK (aspen aerogels):


Documentatie
- Voor gebouwen: Aerogel Aspen Spaceloft (Environmental Product Declaration EPD met allerlei gegevens)

- Voor gebouwen: Aerogel Bluedec Testrapport 

- Voor gebouwen (spouwmuurvulling, 80% aerogel, in prototypefase, situatie 2021): Airofill Wall Insulation van Airofill 

- Voor de industrie: Cabot Aerogel 


Eng. aerogel


*) Op een gegeven moment werd er ook over nanogel gesproken i.p.v. aerogel.
**) De combinatie van aerogel en steenwol (λ-waarde van 0,019 W/mK; Aerowool) bestaat blijkbaar niet meer (situatie 2023); was ook alleen voor isolatie aan de binnenzijde en vooral extreem duur (ca. 700 euro/m2).