home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Groep 32

 

Groep 32

Een afsplitsing van de Opbouw en de 8 (ook: De 8). Onder leiding van architect Arthur Staal was deze bouwkundige stroming van mening dat het functionalisme te ver doorgeschoten was. Groep 32 wilde wat meer barok en classicisme, meer het verleden laten spreken. Kenmerken van de Groep 32 zijn gebogen muren en kromme lijnen

Huizencomplexen werden bijvoorbeeld door Piet Zandstra van 17e-eeuwse façaden voorzien. Arthur Staal, zoon van  vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. 
Vooral Sybold van Ravesteyn (oorspronkelijk Sijbold van Ravesteijn) is een bekende architect van deze stroming. Hij ontwierp het gebouw van verzekeringsmaatschappij de Holland van 1859. Om de hoogtewerking te bevorderen plaatste de architect de schoorsteen in het midden van het bouwwerk. (Dordtenaren betitelden het al snel als bonbonnière en stoomboot op het droge.) Door het materiaalgebruik en de grote glasoppervlakken had het gebouw een modern karakter, maar vertoonde ook de invloed van het neoclassicisme. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam was één van de eerste tuinen die door een architect ontworpen werd. Van Ravensteyn was verantwoordelijk voor het hele ontwerp; de Rivièrahal, de prachtige entrees, de toren, de paden en wegen, de vijver, de dierenverblijven. De karakteristieke gebouwen van Ravensteyn vormden lange tijd een prominente aanblik in de Diergaarde; helaas zijn veel van de gebouwen inmiddels afgebroken.


groep 32, diergaarde blijdorp, rotterdam, arch, van ravensteyn:


groep 32, station, arch. van ravensteyn, 's hertogenbosch, 1952:


groep 32, kantoor van brandverzekeringsmaatschappij de holland van 1859, dordrecht, arch. van ravensteyn, 1933-1939 (nai):