home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


canexel

 

canexel

Soms, per abuis: cannexel. Canexel is een direct gebruiksklare weerbestendige gevelbekleding op basis van geperste houtvezels welke voorzien is van een onderhoudsarme laklaag. De houtvezels zijn behandeld met o.m. lijm en paraffinewas. 

Canexel is in drie plankvarianten verkrijgbaar, alle met houtnerfstructuur en in een groot scala aan kleuren: 
Ridgewood, Ultra Plank (een dubbele schroot) en Ced'r Vue (een potdeksel-gevelbekledingspaneel, alleen voor horizontale verwerking).
Op het materiaal zelf werd oorspronkleijk 25 jaar garantie gegeven en op de harde afwerklaag 15 jaar, maar die lange tijd wordt zeker niet altijd gehaald. Het materiaal moest blijkbaar toch af en toe behandeld worden; het blijft toch een hout-materiaal!

Langer houdbare alternatieven voor Canexel:
- Modiwood, thermisch gemodificeerd hout om het product duurzame eigenschappen te geven (zie bij verduurzamen). 
- Kunststof gevelpanelen zoals Duafort Rabat, een kunststof systeem voor gevelbekleding: "Door de unieke dikte van 10 mm past deze achter het kozijn; Duafort kan gebruikt worden voor het vervangen van Canexel omdat deze dezelfde dikte hebben." (Meer info bij Profex gevelbekleding.)


voorbeeld van een structuur van canexel (euro-recreatiebouw):


De folder van LP-Corp Siding products.

De naam Canexel staat voor "Canadian Excellence" en werd voor het eerst gebruikt in 1983. Vr die tijd heette het Masonite Canada.

Met dank aan Canexel.