vogelperspectief, vogelvluchtperspectief

Vogelvluchtperspectief of vogelperspectief is de vorm van perspectief waarbij het object vanaf een veel hoger punt bezien wordt dan de locatie van het object, zoals een vogel het ziet die hoog in de lucht vliegt. Het zichtpunt ("ons oog") is op grote hoogte en op grote afstand van het object.
Een vogelvluchtperspectief wordt vaak toegepast om een beter begrip te krijgen van het totale object of project, vaak met zijn omgeving erbij, bijvoorbeeld in schetsen van het schetsontwerp (structuurontwerp) en het voorontwerp (voorlopig ontwerp) om de sfeer van het geheel aan te geven. Soms wordt een deel van het object "opengewerkt", wat verhelderend kan werken. Niet altijd worden er drie verdwijnpunten gebruikt bij het vogelvluchtperspectief.

Een bijzondere vorm van het vogelvluchtperspectief is de variant waarbij de vogel loodrecht naar beneden kijkt, veelal toegepast als perspectivisch bovenaanzicht van een kamer of plein o.d. omdat het bij een complexer object nogal druk wordt buiten het middelpunt van de tekening.

De term vogelvluchtperspectief lijkt meer correct dan vogelperspectief, omdat het hier gaat om hoe een hoog vliegende vogel het object ziet (en niet bijvoorbeeld om een vogel die op de grond zit).


klik op de afbeeldingen voor groter

vogelvluchtperspectief (medemblik):


vogelvluchtperspectief van het teylers museum, met opengewerkte delen (
klik voor groter; teylers museum):


vogelvluchtperspectief waarbij de vogel loodrecht naar beneden kijkt en er één verdwijnpunt is (chrisdezine, jeffrey's - perspective):


Eng. bird's eye perspective