stijgkast, stijgruimte, stijgschacht

Een stijgkast is in de hoogbouw een schacht (kanaal) waar de leidingen van de nutsbedrijven een plaats in vinden en van waaruit op elke gewenste verdieping een meterkast aangesloten kan worden. 
Het gaat hier uitsluitend om de aanvoer van o.m. drinkwater, gas, elektra, kabeltelevisie, Telecom, eventueel warmte (stadsverwarming o.d.), niet de afvoer naar de riolering e.d. 

Op verdiepingen waar geen meterkast nodig is, kan die worden worden weggelaten en loopt de schacht van de stijgruimte simpelweg door laten lopen.

Bij meterkast en stijgkast zijn de gebruikelijke afkortingen door letters:
C = zone voor voorzieningen voor kabeltelevisienetwerk (CAI)
CT = combinatie van zone C en zone T
E = zone voor Elektriciteitsleidingen en ophangbeugels 
T = zone voor voorzieningen voor Telecommunicatienetwerk
G = zone voor leidingen voor Gasdistributie 
S = zone voor voorzieningen en/of installatieleidingen (Stadsverwarming of warmte- en koude opslag o.d.; warm tapwater WW; vul- en aftapkraan cv-leiding retour CVR)
W = zone voor leidingen voor Water (koud water KW).

Voor gasaansluitingen in hoogbouw geldt dat de stijgruimten "in lijn" boven elkaar moeten liggen, dus recht boven elkaar en niet gedraaid (geen bochten i.v.m. gevaar bij eventueel boren in vloer of muur).
"Voor meterruimten in lijn boven elkaar moet worden gekozen uit twee varianten, namelijk een stijgruimte aan de zijkant van de meterruimte of een stijgruimte aan de achterzijde van de meterruimte." (Meterruimte is de officiŽle term voor meterkast.)

Een stijgruimte is voor het Bouwbesluit een verkeersruimte.


voorbeelden stijgkasten
(SK stijgkast, MK meterkast);
klik voor de volledige afbeeldingen
: