Voorbeelden van mallen of matrijzen

Sjabloon:

Aftekenmal voor zink (van koper tot zink):

Japanse mal uit Nagasaki voor een dakpan:
Polyester mal voor een kegeldak:


Koperen mal voor de Castello-tegel:
Een deel van de mal voor de muizentrap van Vebo beton en staal:
Mallen voor stucwerk in ornamenten (rené van olphen meesterstukadoor)Mal voor de Sadus tegels: mal vullen, mal verwijderen en afdekken, resultaat:
Baksteenmal (1922):
Stenen mal voor een gipsen borstbeeld van Leopold I, 
bron VIAT (pdf):


Mallen voor stenen profielen in een kerk:Polyester mal, hier voor een "gezicht":Hoedenmal:Gietmal voor een bijl:Mal van steen, voor gespen:Mal om zelf AA-shads te maken (voor de visser):
Mallen voor een aapje voor Artis, fabrikaat van Lemmens:Stalen vormkasten voor het gieten in vormzand worden eigenlijk geen mallen genoemd
omdat er steeds slechts één exemplaar kan worden gemaakt
(tekst en foto's van Alex den Ouden)

"Voor het gieten van een werkstuk heb je een gietvorm van vormzand nodig. Deze wordt in veel gevallen in een setje van twee, soms meer, vormkasten gemaakt.
Is het gietmodel niet te complex van vorm, dan kan meestal met twee vormkasten worden volstaan. Eerst wordt een half gietmodel in de omgekeerde onderkast ingestampt, dan wordt deze rechtop gedraaid, waarna de tweede helft van het gietmodel op de reeds ingestampte helft wordt geplaatst. De bovenkast wordt nu met centreerpennen op de onderkast gezet en volgestampt met vormzand. Daarna wordt hij voorzichtig verticaal afgenomen en omgedraaid. De twee helften van het gietmodel kunnen nu uit de onder- en bovenvorm worden gelicht, waarna de bovenkast weer in exact dezelfde positie rechtop op de onderkast wordt gezet. De genoemde centreerpennen dienen voor het nauwkeurig positioneren."


"Thans gebruik ik liever stalen vormkasten dan houten. Ze zijn steviger, verbranden niet als je er metaal op morst en ze zijn makkelijker af te nemen en terug te zetten. Twee stukken ongelijkzijdig hoekstaal en twee gezette plaatjes per kast, dat is al. De omgezette randen houden het vormzand vast. Twee gedraaide paspennen worden in geruimde gaten gesto­ken, diagonaal tegen­over elkaar. Onder- en bovenkast zijn op elkaar pasgemaakt en vormen dus een vaste set."