kimanker

De kim is de aansluiting ter plaatse van de wand en de vloer. Voor het stellen van een betonnen wand kan men een afstandhouder toepassen. De afstandhouder voor wandbekisting bestaat uit een kimanker (het verticale deel met de golven), een draadeind en doppen. Het kimanker wordt na of tijdens het betonstorten gedeeltelijk in de verse betonspecie gedrukt. Na uitharden van het beton wordt de draadeind (met de juiste lengte) door het gat van het anker gedraaid en worden de doppen op het draadeind gemonteerd. De bekistingen voor de wand kunnen daarna op de juiste afstand van elkaar worden geplaatst.

Het geheel van kimanker, draadeind en doppen wordt ook wel kimanker genoemd.

De doppen zijn vaak draaibaar aan het draadeind waardoor de exacte afstand ingesteld kan worden; er zijn ook doppen die op het draadeind geschoven kunnen worden. De doppen zijn meestal van kunststof, maar kunnen ook geleverd worden in beton. Deze doppen worden soms kimankerstop genoemd.

Er zijn ook voorgemonteerde kimankers, waar dus het draadeind en de doppen al aan het anker zijn aangebracht; de exactheid van de plaats waar het anker in het beton wordt gezet of geboord, is dan wel belangrijker.
Bij bepaalde toepassingen kan het nodig zijn twee kimankers te gebruiken voor de afstandhouder.
Een rond kimanker zakt wellicht iets makkelijker in het verse beton dan een plat golvend kimanker. "Om het wegzakken te voorkomen van het kimanker in de verse specie kan een kunststof stelplaat op het kimanker bevestigd worden. Hierdoor wordt de oppervlakte vergroot en het wegzakken verkomen." (Gerrijn)

Afbeelding rechtsboven toont een kimanker van Gebr. Bodegraven.

Een andere manier als startpunt voor wand- en tunnelbekisting wordt gevormd door een gestorte kim met behulp van kimbekisting.


kimanker met draadeind en doppen (bekistingsafstandhouder, hakron):


kimanker met betonprop als afstandhouder (hakron):


kimanker met afstandhouder voor de wandbekisting;
klik voor groter (vilton):


vezelmortelprop en einddop met schroefdraad (gerrijn):


rond kimanker met kunststof stelplaatje (gerrijn):


robuuste afstandhouder door twee kimankers (molenaar beton):


Het woord kim is bekend in het Middelnederlandse kimme (rand van een vat). De oorspronkelijke betekenis van kim zal "rand" zijn geweest. Aan de randen van een vat hebben de duigen een inkeping waarin de bodem sluit, vandaar de betekenis "inkeping" in het Duits. In de scheepsbouw betekende kimmen "de gebogen zijwanden van een schip". Uit de betekenis "bovenrand (van dijk, bergreeks)" ontstond overdrachtelijk de betekenis "horizon". Bron Etymologiebank.

Eng. kim is connection (between floor and basement wall)