granulaatmatras

Ook, soms: wegmatras. Een granulaatmatras is een redelijk bijeenblijvend pakket granulaat dat op een bepaalde manier vastgelegd is. Doel van de granulaatmatras is de zettingen van niet-draagkrachtige grond zeer sterk te beperken. 

Een granulaatmatras is op de eerste afbeelding een onderdeel van een paalmatras. Het betreft hier een gewapende granulaatmatras op palen: "Geprefabriceerde betonpalen worden in een specifiek patroon geheid. Op elk van deze palen komt een constructief gewapende betonplaat (paalkopplaat). Na afdekking met een dunne zandlaag over deze platen wordt een Tensar SS geogrid en een laag granulair materiaal (granulaat) aangebracht. Na het verdichten van dit pakket worden er vervolgens nog twee lagen geogrid, met daarop granulaat, aangebracht. Deze worden opnieuw verdicht. Het granulaatmatras dat zo ontstaat, overspant de vrije ruimten tussen de paalkopplaten. Een zware eindverdichting zorgt er uiteindelijk voor dat de grond tussen de betonpalen en de paalkopplaten iets zakt waardoor de geogridlagen strak over de betonnen paalkopplaten komen te liggen."

Een andere manier om een matras van granulaat te maken is een aantal lagen van geogrid en granulaat waarbij het geogrid het granulaat ingepakt houdt.


betonpalen met paalkopplaten, geogrids en granulaat t.b.v. de wegenbouw; klik voor groter:


granulaatmatras door geogrids met daartussen granulaat (tencate geosyntetics):


Zie paalmatras en Tensar.