chamottesteen, chamotte

Ook: kleisteen. Chamottesteen is een speciale vuurvaste steen uit gebakken chamotte (chamotteklei) die toegepast wordt bij bijvoorbeeld open haarden en tegelkachels, industriŽle ovens, barbecues en schoorstenen. Aan de klei is aluminiumoxide (Al2O3) toegevoegd en siliciumoxide (SiO2). De meest vuurvaste soort chamottesteen is die met 32 ŗ 38% aluminiumoxide. 

Chamotte zelf is een soort poeder dat vervaardigd wordt uit vette kleisoorten met een zeer hoog smeltpunt. (Dit poeder wordt ook als vermageringsmiddel voor klei gebruikt en om de maatvastheid van het eindproduct te bevorderen.)

Eigenschappen van steen van chamotte: 
- bestand tot 1300
graden Celsius
- bestand tegen thermische schokken (grote temperatuurverschillen)
- een goede maatvastheid.

Vuurvaste Chamottestenen.De term chamotte is een verfransing van het Duitse Schamotte, een vuurvaste gebakken steensoort waaraan 10 tot 45% aluminiumoxide is toegevoegd. Het Duitse Schamotte of Schamott lijkt afgeleid te zijn van Scharmotte, dat in de 18e eeuw door Italiaanse keramiekarbeiders is gebezigd; zij spraken van sciarmotti en scarmotti, woorden die in verband worden gebracht met de Duitse woorden Schšrm en Scharm, de ThŁringer uitspraak van Scherben (scherf). Bron Wikipedia.

Afbeeldingen o.m. Creativ Ofenstudio, AKM-÷fen en Traditional Oven.

Eng. refractory brick, fireclay brick (chamotte is grog, chamotte, firesand; chamotteklei is refractory clay, fireclay)