home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


ziggurat

 

ziggurat

Ook: ziggoerat, ziqqurratu (Babylonisch); soms: torentempel, tempeltoren. Een ziggurat is een piramidevormig bouwwerk met hoge stenen trappen en met verdiepingen met terrassen met kleinere oppervlakten. Vaak is een ziggurat een tempeltoren: symbolisch en religieus belangrijk voor de stad. Wellicht werd de trappen gezien als trappen naar de goden. In Soemerische streken had elke stad zijn eigen god, bijvoorbeeld

Ziggurats kwamen voor in de oudheid in het hedendaagse gebied van Mesopotamië (Syrië en Irak) en Perzië (Iran). Ziggurats werden in dit gebied gebouwd en verbouwd vanaf ca. 4000 v.Chr tot ca. 500 v.Chr.

Voorbeelden: tempeltoren van Ur (Oer, Urim, in Mesopotamië, in het huidige Irak; eerste foto), toren Chogha Zanbil (tweede foto), de Toren van Babel.


ziggurat van ur (oer, in het soemerisch urim; ooit bekend als tell al muqayyar, de trappenheuvel, irak); gebouwd ca. 2100 v.chr.:


ziggurat chogha zanbil (tchogha zanbil, choga zambil), nabij susa (vroeger dur-untash), iran; gebouwd ca. 1250 v.chr., tempel voor de god inshushinak (foto zereshk, wikipedia):


ziggurat, piramide el castillo, chichén itzá, tempel voor de maya-god kukulcán (in het azteeks quetzalcoatl, gevederde slang); gebouwd ca. 900 n.chr. (foto daniel schwen, wikipedia):


De term ziggurat betekent "gebouwd op een verhoogd gebied".

Verg. piramide (geen tempel, maar een graf; zie bij pendant), mastaba (stenen grafplaats, lijkt enigszins op en ziggurat), terp (gebouwd op een verhoogd gebied).

Eng. ziggurat