home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


kelderlicht, vloerlicht, prisma's, prisma-tegels, luxfer-vloer, vera-lux, hayward's, translux, vaculith, luxcrete

 

kelderlicht, vloerlicht, luxfer-vloer, vera-lux, translux, vaculith, luxcrete

Merken zijn/waren: Hayward's, Luxfer, Vera-Lux, Luxcrete; ook Translux en Vaculith worden genoemd.
Een kelderlicht van Luxfer, Vera-Lux e.d. is opgebouwd uit glazen bouwstenen in een ijzeren of betonnen kader met wapening waardoor een goed beloopbare, glazen vloer ontstaat.
Meestal werden deze vloerlichten toegepast om een kelder onder het trottoir of een souterrain van natuurlijk licht te voorzien. Luxfer en Vera-Lux waren niet zomaar glazen stenen: door de prismatische vorm (prismaglas, reflexglas, refraxglas) kwam meer licht de ruimte in. Ook andere vormen dan plat vlak en prisma's werden toegepast, afhankelijk van de gewenste lichtspreiding. Waar vroeger het massieve prismaglas voor de sterkte van het glas zorgde, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van gehard glas of gelamineerd glas om de tegel goed beloopbaar te maken.

De glazen stenen of prisma's komen meestal voor in de vorm van grote "tegels". In Nederland werd vooral Vera-Lux toegepast; het glas werd vervaardigd door Glasfabriek Leerdam.
Een bedrijf dat Luxfer-prisma's in kelderlichten toepaste was Willem van Rijn uit Amsterdam. Prismategels van Vera-Lux werden toegepast door Emile Sanders.

Voor meer informatie zie Glassian (zoek op luxfer of vera-lux of luxcrete). Luxfer Prism Company ontving blijkbaar in 1897 het patent op de prismatische glazen, nadat Hayward Brothers in Engeland al in 1871 glazen prisma-tegels had gemaakt.


luxfer kelderlicht (glazen vloerstenen) (urban remains):


kelderlicht, gezien vanuit de kelder (glassian):


vera-lux kelderlicht, keizersgracht 496, amsterdam, vervaardigd door emile sanders, met prismategels van vera-lux (foto eloy koldeweij):


hayward, een ander merk vloerlichten (glassian):


hedendaags beloopbaar glas-in-beton als kelderlicht (luxcrete):


niet onmiddellijk een kelderlicht, maar een luxfer-
lamp, vervaardigd uit prismatisch glas, geļnspireerd op frank lloyd wright (early electrics):


In bijvoorbeeld Engeland worden dit type kelderlichten nog regelmatig nieuw aangebracht, meestal in een betonnen frame:
- Luxcrete

- UK Pavement Light

- New Age Glass


Documentatie
- Over de vloer; met voeten getreden erfgoed (van Eloy Koldeweij)

De term Luxfer is afkomstig van het Latijnse lux (licht) en fero (dragen, doorgeven) (mogelijk ook ferrum (ijzer)). Een variant van Luxfer is Luxcrete, waarvan het deel "crete" afkomstig is van het Engelse concrete (beton); de glazen bouwstenen van deze vloeren zijn in beton gevat.

Zie ook glazen vloer en koekoek.

Eng. pavement light, vault light