home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


kelderlicht, vloerlicht, prisma's, prisma-tegels, luxfer-vloer, vera-lux, hayward's, translux, vaculith, luxcrete, pavement light

 

kelderlicht, vloerlicht, luxfer-vloer, vera-lux, translux, vaculith, luxcrete, pavement light

(Voor hedendaagse kelderlichten, zie glazen vloer en koekoek.)
Merken kelderlichten zijn/waren: Hayward's, Luxfer, Vera-Lux, Luxcrete; ook Translux en Vaculith worden genoemd.
Een kelderlicht van Luxfer, Vera-Lux e.d. is opgebouwd uit glazen bouwstenen (glasblokken) in een ijzeren of betonnen kader met wapening waardoor een goed beloopbare, glazen vloer ontstaat.
Meestal werden deze vloerlichten toegepast om een kelder onder het trottoir of een souterrain van natuurlijk licht te voorzien. Luxfer en Vera-Lux waren niet zomaar glazen stenen: door de prismatische vorm (prismaglas, reflexglas, refraxglas) kwam meer licht de ruimte in. Ook andere vormen dan plat vlak en prisma's werden toegepast, afhankelijk van de gewenste lichtspreiding. Waar vroeger het massieve prismaglas voor de sterkte van het glas zorgde, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van gehard glas of gelamineerd glas om de tegel goed beloopbaar te maken.

De glazen stenen of prisma's komen meestal voor in de vorm van grote "tegels". In Nederland werd vooral Vera-Lux toegepast; het glas werd vervaardigd door Glasfabriek Leerdam.
Een bedrijf dat Luxfer-prisma's in kelderlichten toepaste was Willem van Rijn uit Amsterdam. Prismategels van Vera-Lux werden toegepast door Emile Sanders.

Voor meer informatie van oude kelderlichten, zie Glassian (zoek op luxfer of vera-lux of luxcrete). Luxfer Prism Company ontving blijkbaar in 1897 het patent op de prismatische glazen, nadat Hayward Brothers in Engeland al in 1871 glazen prisma-tegels had gemaakt.

Voor meer informatie over hedendaags kelderlichten, nieuw aangebracht, meestal in een betonnen of gietijzeren frame, zie:
- La Rochère Glassmakers (Passavant La Rochère, Frankrijk, zeer veel glasproducten waaronder ook glasblokken, site is ook in het Engels)
- New Age Glass (Chichester, Engeland, specialiteit gietijzeren frame)
- Luxcrete (Luton, Engeland)
- UK Pavement Light (Luton, Engeland)


renovatie van een kelderlicht (uk pavementlight):


voorbeeld van kelderlichten als "luifels", marseille (la rochère glassmakers):


lumi-sol, verlichting via "kelderlichten" in een voetpad (la rochère glassmakers):


een paar soorten kelderlichten (la rochère glassmakers):


luxfer kelderlicht (glazen vloerstenen) (urban remains):


kelderlicht, gezien vanuit de kelder (glassian):


vera-lux kelderlicht, keizersgracht 496, amsterdam, vervaardigd door emile sanders, met prismategels van vera-lux (foto eloy koldeweij):


hayward, een ander merk vloerlichten (glassian):


hedendaags beloopbaar glas-in-beton als kelderlicht (luxcrete):


niet onmiddellijk een kelderlicht, maar een luxfer-
lamp, vervaardigd uit prismatisch glas, geïnspireerd op frank lloyd wright (early electrics):


Documentatie
- Over de vloer; met voeten getreden erfgoed (van Eloy Koldeweij)

De term Luxfer is afkomstig van het Latijnse lux (licht) en fero (dragen, doorgeven) (mogelijk ook ferrum (ijzer)). Een variant van Luxfer is Luxcrete, waarvan het deel "crete" afkomstig is van het Engelse concrete (beton); de glazen bouwstenen van deze vloeren zijn in beton gevat.

Zie ook glazen vloer en koekoek.

Eng. pavement light, vault light, glass paver