Soms
is het handig te weten wat de kleur van een draad van de elektrische installatie
betekent: nuldraad, aardedraad, fasedraad, schakeldraad. Vooral bij oudere
gebouwen, vooral die van vóór 1970, is het nodig de betekenis van de (kleuren
van de) draden te kennen.
Wikipedia heeft een schema waarop duidelijk ook de situatie van vóór 1970 is
vermeld, in België en in Nederland:
Voor kabels ondergronds is er de speciale grondkabel.
"Ga je ondergronds stroom aanleggen naar bijvoorbeeld een buitenlamp, een buiten (spatwaterdicht!) stopcontact of aansluitingen voor bijv. een vijver, gebruik dan altijd de XMVK-as of de YMVK-as grondkabel."
"Met de grondkabel YMVK-AS met 2x2,5 of 3x2,5 of 5x2,5 mm² maak je een veilige ondergrondse aansluiting buitenshuis. Hij beschikt over een extra
gevlochten ijzeren mantel, na een eerste grijze isolatielaag. Deze gevlochten mantel zorgt er voor dat de kabel extra beveiligd is, bijvoorbeeld in het geval van graafwerkzaamheden. Voor het aansluiten van de aarde is de kabel voorzien van een extra ader, de zogenaamde
aardlitze. Met KEMA-keur. Max. vermogen: 4600 Watt.
Het verschil tussen de XMVK en YMVK kabels is de isolatiedikte. Bij XMVK-kabels is deze altijd 0,6 mm² bij YMVK-kabels 0,7 mm². Daarnaast is de YMVK kabel moeilijk brandbaar daarom ook wel YMVK-mb genoemd. De YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV en de XMVK kabel voor wat lichtere installaties.
Het voordeel van een XMVK kabel is dat deze makkelijker verwerkbaar is doordat deze
soepeler is. Meerdere XMVK kabels bundelen mag niet worden toegepast.
Graaf een diepe kuil voor de kabel zodat deze minimaal 60cm onder de grond ligt. Dat voorkomt eventuele beschadigingen bij toekomstige tuinwerkzaamheden of graven door dieren.
Moet je de kabel onder de grond splitsen, bijvoorbeeld 1 kabel splitsen om 2 buitenlampen van stroom te voorzien, doe dat dan altijd in een kabeldoos of kabelmof die geschikt is voor gebruik ondergronds. Bij dergelijke kabeldozen of -moffen worden de elektra aansluitingen omringd door een speciale hars of gel die de verbinding volledig waterdicht maakt. Dat is de enige manier om veilig ondergrondse elektra verbindingen te maken. Los van de veiligheid wil je niet dat er iets misgaat met elektra aansluitingen onder de grond, want voordat je er weer bij kunt, moet je de verbinding eerst weer opgraven.
Dè reden dat de XMVK-as grondkabel veilig is voor gebruik onder de grond, is dat deze is uitgevoerd met een gevlochten metalen mantel en een zogenaamde aardlitze (AS) die daarmee in verbinding staat.
De gevlochten mantel voorkomt dat de stroomvoerende aders beschadigd raken bij bijvoorbeeld graafwerkzaamheden in de grond."
(Aangehaalde tekst van Gamma.)
Voor buitentoepassingen (niet onder de grond) is er de buitenkabel.
Ook hier kennen we de XMVK of de YMVK, zie boven, echter zonder omringende
metalen mantel.
grondkabel met beschermende mantel (aardlitze); klik voor groter
(elektramat):
buitenkabel, zonder beschermende mantel dus niet ondergronds toepassen (karwei):