home  

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


broodjesvloer, combinatievloer, balken- en broodjesvloer, staltonvloer

 

broodjesvloer, combinatievloer

1. Ook: balken- en broodjesvloer, PS-isolatievloer, staltonvloer, vaak combinatievloer. Een broodjesvloer is een systeemvloer die bestaat uit prefab voorgespannen betonnen liggers met daartussen meestal polystyreen vulblokken en is voorzien van een druklaag
De verschillende benamingen voor dit type systeemvloer verwijzen naar verschillende technieken of methoden. Combinatievloeren worden ook als renovatievloer toegepast (meer typen, zie renovatievloer).
De vulblokken ("broodjes") zijn van lichtbetonpolystyreen (EPS) of gebakken klei (foto's hieronder), d.w.z. goedkope, eenvoudige, handzame, lichtgewicht broodjes. De ge´soleerde polystyreen combinatievloer is geschikt voor toepassing boven kruipruimten. Voor toepassing boven kelders of voor verdiepingen wordt de uitvoering met vulelementen van lichtbeton of gebakken klei toegepast. Voordeel van de variant met gebakken klei is dat deze gemakkelijk gepleisterd kan worden.
De warmteweerstand (Rc-waarde) varieert van 2,5 tot 6,5 afhankelijk van de soort en de dikte van de broodjes. Ook ravelen zijn mogelijk. 

Op de broodjesvloer wordt een bouwstaalmat gelegd die als wapening dient voor het daarop te storten beton (de druklaag), tot zo'n 3 Ó 4 cm boven de balklaag en minimaal 4 cm boven het polystyreen reiken. Denk aan het extra gewicht dat op de muren drukt waarin de balken gelegd/gestoken worden (8 tot 10 cm oplegging). Resultaat is een dragende vloer.

De term combinatievloer duidt op de combinatie van omgekeerde betonnen T-balken en broodjes. 

Voor het configureren van bijvoorbeeld een PS-isolatievloer of PS-combinatievloer zie o.m. de Vloerselector van VBI.

schema's broodjesvloer;
klik voor groter (a. jansen bv):


broodjesvloer:
polystyreen broodjes tussen de betonnen t-balken:


broodjesvloer: wapeningsmat over polystyreen broodjes:


broodjesvloer: storten beton:


broodjesvloer:
(licht) betonnen broodjes (foto joostdevree):


broodjesvloer:
staltonvloer, keramisch en beton (ploegsteert):


broodjesvloer: staltonvloer van staltonpanelen, keramisch en beton (ploegsteert):


De voorbeelden hierboven tonen: 
- broodjes van polystyreen
- broodjes van beton
- broodjes van gebakken klei (staltonvloer en staltonpaneel; "staltonpanelen zijn geprefabriceerde vloersystemen bestaande uit naast elkaar geplaatste, voorgespannen, zelfdragende betongewelven").

Bij de ribcassettevloer bestaat de bovenzijde van het basiselement uit voorgespannen beton met zijribben en de onderzijde van polystyreen is.

Documentatie
-
PS-isolatievloer 200-210 met polystyreen broodjes (van VBI)

- PS-combinatievloer met lichtbetonnen broodjes (van VBI)

- Olbecon betonconstructies (kanaalplaatvloeren, ribbenvloeren, combinatievloeren, breedplaatvloeren, wanden. kolommen)


Verg. breedplaatvloer en kanaalplaatvloer, die ook toegepast worden voor verdiepingvloeren.

Afbeeldingen o.m. A. Jansen bv, Ploegsteert steenbakkerijen (de Staltonvloer) en Vinckier (Staltonvloer, Staltonpanelen). 
Zie ook bijvoorbeeld de leveranciersindex op NBD.

Eng. beam and pot floor (holle broodjes van beton of keramiek), beam and block floor (massieve broodjes van beton of van polystyreen), beam and EPS floor (broodjes van polystyreen)


2. Een spaanplaat ondervloer voor parket wordt ook een broodjesvloer genoemd. Deze broodjesvloer ligt diagonaal onder de plankenvloer (foto onder).