home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bouwpapier

 

bouwpapier

Bouwpapier is een papierachtige laag die hoofdzakelijk toegepast wordt als scherm tegen wind, tocht, stof, vuil en damp. Bouwpapier is meestal dampremmend maar wel dampdoorlatend. Ook werkt het enigszins warmte-isolerend. Bouwpapier wordt vaak toegepast als afschermende laag onder dakpannen of onder het dakbeschot. Er is vaak verwarring met een bouwfolie: onder een bouwfolie wordt meestal verstaan een laag van kunststof die vaak als dampscherm dient, dus geen dampopen laag en veel meer dan dampremmend. 

Kenmerken van bouwpapier in het kort::
- luchtdichtend (wind en tocht)
- dampremmend
- afdichtend tegen vuil en stof.

Er zijn verschillende soorten bouwpapier, w.o. die met bitumen tussenlagen, versterkt met polyethyleen (PE) of met glasvezel, watervast, dampremmend, dampopen, in dekens, geïmpregneerd tbv. brandwerendheid. 

Een paar voorbeelden van bouwpapier (gegevens van de leveranciers):
- Pavatex Damprem DB 3,5 ("Dampfbremse 3,5") is een dampremmend bouwpapier van Pavatex Soprema. Damprem 3,5 wordt aan de warme zijde toegepast in die gevallen waar aan de koude zijde dampopen bouwlagen zijn toegepast. Het is een dubbelzijdig bouwpapier (een soort kraftpapier) dat ertussen glasvezelversterkt is en een geringe dampremmende werking bezit. Ook wordt Pavatex Damprem ingezet als luchtdichtingslaag in constructies. Bouwpapier kan ook voor andere dampopen bouwconstructies gebruikt worden dan voor Pavatex. Velen denken bij isoleren onmiddellijk aan het gebruik van glaswol, steenwol, polystyreen e.d. en bij deze producten moet een bijna volledig dichte plasticfolie worden toegepast, omdat ze niet goed met vocht kunnen omgaan. Damprem DB 3,5 wordt vaak toegepast bij houtskeletbouw (hsb) met Isolair L, de waterwerende, dampdoorlatende en stabiele houtvezelisolatieplaten voor dak en wand; Isolair L is voorzien van veer en groef en kan fabrieksmatig worden aangebracht op de spouwzijde van houten gevelelementen.
Bouwpapier met een zo lichte damprem van 3,5 kan eigenlijk alleen worden toegepast bij damp- en vochtregulerende isolatiematerialen zoals houtvezelisolatie, hennep, schapenwol e.d.. Bij Damprem 3,5 blijven de voordelen van houtvezelisolatie behouden. (Waterdampdoorlaatbaarheid 7 g / m2 / 24 uur; ud = 3,5 m.)
(Damprem 3,5 werd vóór 2009 Pavaflex DB 3,5 genoemd, maar door de uitbreiding van het isolatiegamma met de overname van een producent van flexibele houtvezelisolatie is de naam Pavaflex uitsluitend in gebruik voor deze flexibele houtvezelisolatiedekens.) 
- Pavatex LDB 0,02 is een zéér dampopen vlies. LDB 0,02 is een extreem dampopen vlies dat luchtdichting verzorgt op daken waarbij men van buitenaf isolatie toevoegt omdat men de binnenafwerking in tact wil laten. Oude daken hebben geen luchtdichtingslagen wat wel moet bij na-isolatie. Hiervoor is de LDB ontwikkeld die ervoor zorgt dat er een luchtdichte laag tussen het dak zit (eis in landen om ons heen, wordt getest via blower-door-tests), zodat vochtig-warme binnenlucht niet via naden en kieren zijn weg kan zoeken in de constructie, waardoor geen condensatie en rotting kunnen optreden. Ook bij renovaties dus zeer goed te gebruiken. (Waarde van ud = 0,02 m.)
- "DB002 is vochtkerend paraffinepapier (verg. LDB 0,02). Het beschermt hout of isolatie tegen vocht uit nog niet volledig droge betonnen ondervloer of dekvloer. Niet te gebruiken als bescherming tegen permanente inwerking van vocht."
- Sisalex T420 is met glasvezel versterkt bouwpapier en wordt gebruikt als onderdakfolie. Beide zijden van het bouwpapier zijn van kraftpapier; de kleefstof is bitumen. (waterdampdoorlaatbaarheid 2 g / m2 / 24 uur bij een R.V. 95% en 38 graden C). Verg. Sisalex T714 verderop, waarvan één laag aluminiumfolie is.)
- "Isolina bouwpapier is een versterkt drielaags bouwpapier specifiek bedoeld voor dampopen constructies in combinatie met isolatiematerialen op natuurlijke vezelbasis. (Waterdampdoorlaatbaarheid: 405 g / m2 / 24 uur en een RV van 50% bij 23 graden C.)"

Er is ook "bouwpapier" met één of meer kunststof of aluminium lagen die toch dampopen zijn of met een meer dampremmende laag. Het (dampopen karakter rechtvaardigt deze soorten onder de term bouwpapier te scharen:
- Pavatex Damprem DB 28 heeft een veel hogere dampremmende waarde dan Damprem 3,5. Het laat waterdamp wel beperkt door. Damprem 28 is een polyestervlies met polyolefinelaag. De dak- en wandfolie is vervaardigd  uit bestanddelen die zorgen voor een unieke combinatie van goede dampdoorlaatbaarheid en een zeer sterke structuur. De folie is dampdoorlatend zonder geperforeerd te zijn. Het voordeel van Damprem 28 ten opzichte van de normale vliezen is dat het vlies vocht opneemt. Dit voorkomt in de bouwconstructies condensatie op de folie bij grote temperatuurverschillen. (Waterdampdoorlaatbaarheid 0,9 g / m2 / 24 uur; ud = 28 m.)
- "Isocell FH Vliesdampfbremse bestaat uit twee lagen met polyethyleen gelijmd papier en verstevigd met glasvezel. FH is te gebruiken als luchtdichtende en licht dampremmende laag in dak- en wandconstructies. Dit bouwpapier zorgt ervoor dat de waterdamp van binnenshuis gedoseerd en gecontroleerd naar buiten toe uitdampt en werkt daarom perfect in combinatie met dampopen afdekkingslagen zoals Pavatex watervaste en winddichte houtvezelplaten. FH Isocell is geïmpregneerd voor brandwerendheid". (Waarde van ud = 2,2 m.) 
- "Isocell Omega Windafdichting is een dampopen meerlaagse folie van polypropyleen die te bevestigen is als winddichting op de buitenkant van de warmte-isolatie of op het houten dakbeschot (ud = 0,02 m)."
- Isocell Omega Light is vergelijkbaar met Omega Windafdichting maar volgens de fabrikant uiterst dampopen; het is een drielaags polypropyleen vlies (ud = 0,02 m).
- Sisalex T714 is met glasvezel versterkt "bouwpapier" en wordt gebruikt als onderdakfolie. Eén zijde van dit "bouwpapier" is aluminiumfolie, de andere kraftpapier; de kleefstof is bitumen. "Ook worden de warmteverliezen vermindert in de winter. Sisalex is watervast, gemakkelijk te plaatsen en te behandelen, sterk en duurzaam." Het is onduidelijk of deze Sisalex ook dampopen is. (Waterdampdoorlaatbaarheid 0,6 g / m2 / 24 uur bij een R.V. 95% en 38 graden C.) Verg. Sisalex T420 met twee lagen kraftpapier.

Bouwpapier is luchtdicht en duurzaam te tapen met bijvoorbeeld Pavafix of Airstop tape.


bouwpapier pavatex soprema:


bouwpapier met aluuminiumfolie, sisaltex:


bouwfolie, meerlaags vlies van polypropyleen (dubomat):


Een paar mooie oude exemplaren van Sisalkraft bouwpapier, o.m. toegepast in een kazerne (klik op de afbeeldingen voor groter):en een ander oud etiket van Sisalkraft:


Met dank aan o.m. Janleo van de Laar en Tonny Walk van Monumentenzorg van de Gemeente Deventer, Pavatex (DB 3,5 en DB 28 en LDB 0,02), Ampack (Sisalex), Isocell (FH en Omega), Eco-logisch ecologische web/winkel, Dubomat ecologische bouwmaterialen (zoek op folie), Bau-docu.

Zie ook bijvoorbeeld ecologisch bouwen, passiefhuis.

Eng. building paper