wachtgevel

Ook: wachtmuur, wachtende muur. Wanneer een gevel wordt opgetrokken i.v.m. toekomstige belendende bouw dan wordt er een zogenoemde wachtgevel geplaatst (meestal een blinde muur). 
Soms is ook de voorgevel voorbereid op een belendend gebouw zoals eerste foto laat zien (de blokken op de hoek steken uit).
Soms is een muur als wachtmuur gebouwd maar is er nooit een pand naast geplaatst. In zo'n geval kunnen er ook ramen in deze muur gekomen zijn.
Het verschijnsel wachtmuur komt vaak voor in stedelijke gebieden, in België vaker dan in Nederland.

Mogelijkheden in relatie tot een wachtmuur
- De eerste bouwer trekt op de perceelsgrens een dubbele wand op. Eén wand staat op het eigen perceel, de andere wand op dat van de buren. Dit noemt men ook wel "te paard" bouwen. Wanneer je als tweede bouwt kun je gebruik maken van de wachtgevel die de eerste bouwer optrok op jouw perceel. Dit heet de gemeenmaking of overname, de muur wordt een gemeenschappelijke muur (gemene muur). In dat geval dien je een vergoeding te betalen voor dit gebruik.
- De eerste bouwer kan ook een dunnere wachtmuur optrekken en deze isoleren en van een waterafstotende bekleding te voorzien. De eigenaar van het later aan te bouwen pand kan verplicht worden "zijn deel" van de wachtmuur af te laten breken en er een normale tussenwoningmuur van te maken.
- Bij sloop van een belendend pand zal het overgebleven pand van een soort wachtgevel worden voorzien. Vaak zijn dit onooglijke, goedkope, "tijdelijke" oplossingen die tientallen jaren blijven bestaan. 


wachtgevel met een vertande voorgevel (ptitrain):


wachtgevel, minnemeers 9, gent;
klik voor groter (foto dirk bonquet, waterwijk):


wachtgevel, dubbelwandige micro-geperforeerde kunststof plaatwerk:


wachtgevel met geprofileerde staalplaten of gewoon een fraaie architectonische uiting?


"wachtgevel" na sloop van een belendend pand, kleiweg, rotterdam (foto joostdevree):


Met dank aan o.m. Piet Jellema en Batibouw.

Zie ook gevelbekleding.
Verg. ozendrop, wachtfolie.