popnageltang

Ook: blindklinktang. Een popnageltang is een tang waarmee dunnere materialen aan elkaar bevestigd worden: in een geboord of geprikt gaatje duwen we vanuit één zijde een zogenoemde popnagel (een klinknagel), door een hendel samen te trekken wordt de popnagel aan de achterzijde omgebogen waardoor de beide materialen aan elkaar gehecht zijn. 
Groot voordeel is dat de achterzijde van het materiaal niet toegankelijk behoeft te zijn, in tegenstelling met het gebruik van bout en moer bijvoorbeeld. 

De popnagel is een staafje van aluminium of staal met een dikker gedeelte en een afsluiting: het dikkere deel wordt in het geboorde gat geduwd; tijdens de trekactie wordt dat deel omgebogen en het staafje afgebroken (zie eerste tekeningen hieronder).

Voor zachte materialen worden een soort "ringetjes" toegepast. Voor aarding aan plaatmateriaal kan van speciale popnagels gebruik worden gemaakt.
Het handmatige model is voor hobbyisten het meest gangbare model. Professioneel is er een pneumatische popnageltang, met opvangbak voor de afgeknipte nagels. Er is ook een handmatig model met stootkussentjes.


popnagels vóór verwerking:


standaard popnagel na verwerking;
klik voor groter (beluma):


toepassing van spreidnagels en rozetnagels (beluma):


eenvoudige popnageltang, handmatig:


popnageltang, pneumatisch (beluma): 


popnageltang, met stootkussentjes, handmatig (beargrip):


De term popnagel is wellicht afkomstig van het geluid dat de nagel (spijker) maakt bij het inbrengen (het Engelse to pop betekent knallen).
De term blindklinktang houdt verband met het feit dat de klinknagel niet meer zichtbaar is na toepassen.

Verg. nokbout, inslagmoer.
 
Eng. pop riveter; popnagel is pop rivet