perpendicular

De Perpendicular Style, Perpendicular Gothic of simpelweg Perpendicular is de benaming voor de late Gotiek in Engeland, die gekenmerkt wordt door verticale lijnen, vooral hoge torens en smalle hoge vensters, smalle panelen, zeer omvangrijke raampartijen, veel torentjes, glas-in-lood. De verfijnde techniek in de laatste periode van de Gotiek resulteerde in o.m. waaiergewelven en hanggewelven.
De Perpendicular beslaat ongeveer 1350-1500, dus een vrij groot tijdperk. Naast kerken werden er veel colleges in Perpendicular Style gebouwd.


klik op de afbeeldingen voor groter

perpendicular style, ramryge chantry chapel in the presbytery (copyright branislav l. slantchev, verkleind):


het schip van de winchester cathedral is in perpendicular style gebracht door de originele normandische stijl als "ondergrond" te nemen (boek meester-metselaars van nicola coldstream, afb. r. willis): 


waaiergewelf in de glouster cathedral, gotische uitbreiding van ca. 1350 (heaven's gate john):


noordzijde van de divinity school, oxford (wikimedia):


De Engelse term perpendicular is afgeleid van het Oudfranse perpendiculer, van het Latijnse perpendicularis (verticaal, zoals een loodlijn) van perpendiculum (loodlijn), van perpendere (balanceren), dat samengesteld is uit per- (door) en pendere (wegen, hangen); bron Online Etymology Dictionary.