paternoster

1. Een paternoster is een lift waarbij een serie liftkooien voortdurend langs een "kabel zonder eind" voortbewogen worden (Van Dale). Die "kabel zonder eind" bestaat uit twee kettingen waaraan de liftkooien bevestigd zijn.
Hoewel het één lift is, zijn er voor de gebruiker er altijd twee "liften": bijvoorbeeld de rechter lichtkooi gaat omhoog en de linker omlaag. Een paternoster is dus een soort ketting met een groot aantal liftkooien, waardoor tussen de liftkooien geen gapend diep gat is. Bij een paternoster beweegt de eindeloze kabel zodat  de liftkooi die zich eerst in de linkerschacht bevond, even later in de rechterschacht is. 

Groot voordeel is dat er altijd een lift beschikbaar is: een aantal seconden wachten en je kunt instappen. 
Een klein nadeel is dat mensen die slecht ter been zijn of mensen met honden moeilijk in de lift kunnen stappen (daar is dan te weinig tijd voor). In sommige landen is uit wellicht wat overdreven veiligheidsredenen daarom de paternoster-lift niet meer toegestaan voor personenvervoer.
Als je vergeet uit te stappen, moet je het hele traject dat de lift volgt (een soort hoge, afgronde rechthoek) meereizen tot je de gewenste verdieping weer bereikt hebt.


voorbeelden van paternosters:mechaniek van de paternoster bovenaan de lift;
klik voor groter:


Zie ook de liftenpagina en bij Youtube op "paternoster elevator".


2. Een paternoster is een mappenkast met een aantal langwerpige hangers die ronddraait en gestopt kan worden als de juiste mappenhanger gezien kan worden.Eng. paternoster, paternoster lift, paternoster elevator (Am.)