membraan

Membranen zijn dunne vliezen en hebben de functie om bepaalde stoffen door te laten en andere tegen te houden. Dat kan een folielaag zijn, maar dan met een speciaal doel, namelijk om "ruimten" op een bepaalde manier te scheiden. Een bekend membraan in de bouw laat damp (water in gasvorm) door maar houdt water (vloeibaar) tegen, de dampdoorlatende folie.
Vaak wordt membraan simpelweg als andere benaming voor folie gebruikt, eigenlijk onjuist.

Soms fungeert een membraan als microfilter.

Bij de productie van elektriciteit uit het grensvlak van zoet en zout water (blauwe energie) spelen membranen een belangrijke rol: de negatieve Cl-ionen stromen door de membranen naar de anode en de positieve Na-ionen naar de kathode. Gezien de gigantische oppervlakten membraan die bij blauwe energie nodig zijn, moeten de membranen goedkoop zijn om blauwe energie economisch mogelijk te maken.

Er worden veel proeven gedaan met nieuwe soorten membranen, onder meer een membraan van slechts 1 nm dik dat uit grafeen bestaat en dat zeer snelle filtratie mogelijk moet maken.


blauwe energie met membranen die uitsluitend positieve of negatieve ionen doorlaten (kema, onderdeel van
cesi):


membraan (goretex kleding)


De term membraan is ontleend, deels via het Franse membrane (vlies in een plant, eerder ook al dunne soepele huid rond organen, later ook vlies dat trillingen opneemt of weergeeft), aan het Latijsen membrana (dunne huid, vlies, perkament), een afleiding van membrum (lichaamsdeel, lid, deel); bron Etymologiebank.
Het lidwoord van membraan kan zowel "het" als "de" zijn, vaak als "het".

Verg. permeabiliteit, geotextiel.

Eng. membrane; dampdicht membraan is dampproof membrane