leilinde

Een leilinde is een lindeboom waarvan de takken langs een houten raam of draadwerk en door snoeien in één vlak zijn gegroeid. De lindeboom is als het ware afgeplat. Omdat leilindes in de zomer de zon filteren door hun zachtgroene bladeren en als het blad eraf is in de winter de zon vrije doorgang verlenen, zijn het ideale zonneschermen (zonwering). 

Het onderdeel "lei" is afkomstig van het werkwoord "leiden"; de  takken worden zó geleid dat ze in het platte vlak groeien.
De takken van de leifruitbomen werden bevestigd aan houten latwerken van dunne latten, de zogenaamde spalieren (van het Franse espalier, leiboom).

Naast leilindes bestaan er ook leibeuken e.d. en bijvoorbeeld ook leifruit. "Leifruit werd aangeplant tegen fruitmuren, terrasmuren, gevels, houten schuttingen of vrijstaande spalierhekken. Onder fruitmuren verstaat men alle vrijstaande (bakstenen) muren, waartegen leifruitbomen (soms ook struiken) zijn of waren geplant. In Vlaanderen zijn de fruitmuren doorgaans recht. In Engeland en Nederland komen ook andere types voor, zoals de slingermuur, de retranchementmuur, de meandermuur, de slangenmuur en de zigzagmuur." (Uit Historische tuinen en parken in Vlaanderen.)

Wanneer bomen fungeren om een nieuwe woning o.d. aan het zicht te onttrekken, kan een rij meerstammige bomen vrij snel een filterende afscheiding vormen en niet alleen de zon maar ook een deel van de omgeving afschermen.


leilinde, tilia vulgaris "pallida" (plantencentrum-boomkwekerij maréchal, turnhout):


leilinde, pas geplant (boomkwekerij verschuuren, aarle-rixtel):


Meer voorbeelden van leilindes

Leilindes (de algemene term voor leibomen e.d. is vormbomen) zijn o.m. verkrijgbaar bij Boomkwekerij en groencentrum J. van de Wiel en Vormboomkwekerij Ruud van den Berk

Voor andere vormbomen zie ook berceau en voorbeelden van berceaus en een vormboom in het Amstelpark.
Voor een specifieke opstelling van bomen zie quinconce.

Eng. trained lime