kofferdam

Ook, vroeger: kistdam. In de bouwwereld is een kofferdam de ruimte tussen twee (waterdichte) schotten of damwanden op betrekkelijk korte afstand van elkaar (meestal een aantal meters). Het water dat door de kofferdam wordt omsloten wordt meestal weggepompt. Kofferdammen zijn vaak van tijdelijke aard. 

Toepassingen van een kofferdam zijn:
- wanneer een deel van een gasleiding naar zee in een sleuf gelegd moet worden: dicht op elkaar worden twee damwanden aangebracht, door het zand tussen deze damwanden weg te graven ontstaat de sleuf die nodig is voor de leiding, zodra de gasleiding er ligt wordt de sleuf weer afgedekt en worden de damwanden verwijderd (eerste foto)
- stabiel houden van de grond en het erin liggende VOC-scheepswrak van "de Amsterdam" op het strand bij Hastings in 1999 (tweede foto)
- als de schotten waterdicht moeten zijn is de kofferdam een dam met een dubbele barrière tegen doorlekken
- de grond buiten de kofferdam blijft stabieler omdat de kofferdam als buffer werkt, bijvoorbeeld bij heien naast een gebouw
- bij het omleiden van een rivier of kanaal, waarbij de kofferdam een kanaal vormt (en dus juist het water omvat)
- bij het verwijderen van een bom in een watergebied: door de plaats van de bom in een vierschotse kofferdam in te sluiten en leeg te pompen kunnen ter plaatse werkzaamheden worden verricht.


kofferdam bij gasleiding over strand in zee;
klik voor groter


kofferdam, stabiel houden zand bij berging van voc-scheepswrak de amsterdam bij hastings, 1996;
klik voor groter (foto copyright rené gerritsen):


Zie ook damwanden.

Eng. cofferdam